Burna konferencija za štampu, ukoliko dođu do vlasti ovo bi mogla biti nova koalicija - Da li će Dveri i Ćalović ući u koaliciju sa Velimirom Ilićem i Stojanom Markovićem?  
Burna konferencija za štampu, ukoliko dođu do vlasti ovo bi mogla biti nova koalicija - Da li će Dveri i Ćalović ući u koaliciju sa Velimirom Ilićem i Stojanom Markovićem?
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
12.06.2024 | 4 коментар(а)Čačak - Današnja konferencija za štampu obilovala je optužbama opozicije na račun vlasti, tvrdeći da su pokrali izbore,
Ako formiraju vlast ovo je izvesna koalicija, foto: GZS ilusracija
da je opozcija pobedila, i najavljujući svoju institucionalnu i vaninstitucionalnu borbu svim mogućim sredstvima. Oni tvrde, da je opozcija jedinstvena i da je osvojila više od 50 odsto glasova na proteklim izborima. Kada su dokazi u pitanju Velimir Ilić kazao je da su njihovi kontrolori, već u 21.00 čas dostavili papiriće u Izobrni štab iz kojih se vidi da su pobednici izbora. On je rekao da je Ivan Ćalović pobednik ovih izbora i da će ga podržati za gradonačelnika.

On je kazao da veruje svojim kontrolorima, ali ipak nije umeo da objasni kako su ti isti kontrolori potpisali, navodne, falsifikovane zapisnike sa birčakih mesta, i odakle su stizali rezultati koje je prebrojao birački odbor. Prilično klimave tvrdnje su im, da se glasalo van biračkih mesta, i da je tu bila najveća izborna građa, kao na primer u Donjoj Trepči i Rakovi. Međutim, u zapisniku koji je stigao iz Donje Trepče i koji je potpisan sa strane 16 članova biračkog odbora, od kojih je 10 iz redova opozicije, stoji da je van biračkog mesta glasalo 17 građana, a ne pola sela kako je on tvrdio i zanimljivo je da najmlađi među njima ima 78 godina.

Kao primer krađe van biračkom mesta navodi se i Rakova, međutim ispostavilo se uvidom u birački zapisnik, koji je potpisalo 11 članova biračkog odbora, da je komisija koja je odlazila na teren bila u sastavu, Nikola Krupež (SNS),  Danijela Krupež (Nova Srbija) i Petar Ristanović (GG Ivan Ćalović). Sve troje su uredno potpisali zapisnik.

Slična tvrdnja opozcije i Velimira Ilića, o navodnoj krađi, izrečena je i za Mršince, gde se uvidom u zapisnik ispostavilo da je od 309 birača, njih 26 glasalo kod kuće pred tročlanom komisijom koju je činila Nikola Ajdačić (GG Ivan Ćalović), Milija Didanović (SPS) i Srđan Ponjavić (SNS). Sve troje je uredno potpisalo zapisnik.

U Pridvorici, gde je takođe opozicija tvrdila da je bilo krađe, stvari stoje ovako. Od 242 birača 30 njih je glasalo od kuće. Izbornu komisiju, koja im je došla na vrata, činili su Ana Čkonjević (GG Ivan Ćalović), Dalibor Plazinić (SNS) i Vladan Jovanović (Dveri). Čkonjević i Plazinić su potpisali zapisnik, dok Vladan Jovanović je odbio to da učini. U GIK-u kažu da član koji nije potpisao zapisnik, nije ni uložio prigovor.

Na današnjoj konferenciji postavljeno je i nekoliko pitanja opozciji, na koje su oni u izvesnoj meri izbegavali konkretne odgovore. Evo kako je to izgledalo.

-Gospodine Milane Roganoviću, da krenemo od pretpostavke da ste dobili izbore, i da je sve onako kako kažete. Da  li ćete formirati koaliciju sa Velimirom Ilićem, koga ste politički koštali glave. Svi se sećamo onog ILI ĆI ili MI, i vaših tvrdi da se radi o kriminalnoj dinastiji Ilić, šta se tu sada promenilo?

-Milan Roganović (Dveri) - To danas nije aktuelno pitanje. Zato što danas smenjujemo Srpsku naprednu stranku koja uzurpira vlast već osam godina, bez Nove Srbije ako hoćemo tako. Borimo se da zaštitimo izborni rezultat ovoga trenutka, ne za Novu Srbiju ili Dveri, to nije bitno u ovome trenutku. Ja sam  lično, spreman javno da izjavim, onog trenutka kada budemo mi svi van istine, van ustaljenih moralnih normi neću biti u politici. Ovde je borba za moral za čestitost za poštenje, za vraćanje morala u politiku koju su narušili ovakve partije kao što je SNS koji su od celokupnog društva napravili jedno totalno amoralno društvo. Nemam razloga da kritikujem niti da branim Novu Srbiju ni Dveri, želimo da odbranimo razultat koji je postignut na izborima 2. juna. Svi predstavnici ovde opozicionih stranaka su prisutni i čuli ste da smo spremni kao jedinstvena opozcija da preuzmemo vlast u gradu Čačku. 

Isto pitanje glasilo je za Natašu Velkovski koja se danas obraćala ispred grupacije koju predvodi Ivan Ćalović.

-Da li je Ivan Ćalović spreman da formira koaliciju sa Stojanom Markovićem, Ozon partijom i Velimirom Ilićem ?

Velkovski je takođe pokušala da izbegne konkretan odgovor  ali je kazala da će opozicija jedinstveno nastupati  što bi moglo značiti da jeste.

Nataša Velkovski (Ćalović): Grupa građana Ivana Ćalovića, kao što sam rekla na samom početku, apsolutno podržava jedinstvo opozicije. Ne bih volela, uz dužno poštovanje kolega, da se ovde vrši zamena teza. Nije ovde u pitanju da li će neko od nas ovde piti u koaliciji, ovde je u pitanju da su građani Čačka pokradetni. Da moraju da se utvrde tačni rezultati izbora, da moraju da se potvrdi činjenično stanje koje smo konstatovali prilikom pregleda kompletnog materijala na izborima. Ovde je pitanje ko je osvojio većinu u Čačku.

Velkovski davala nejasne odgovore - Stojan Marković ima pravo..

Nataša Velkovski (Ćalović): Ja ne znam zašto vi pominjete g. Markovića, ProBudimo Čačak je bila lista na izborima a ne Stojan Marković. Oni imaju pravo da svoju listu formiraju na način na koji oni hoće kao što smo i mi samostalno formirali sopstvene liste. Znači ono što je bitno, da se ne vrši zamena teza, ovde je bitno utvrditi slobodnu utvrđenu volju građana na izborima u Čačku. Kada se ona utvrdi, ukoliko se pokaže da opozicja ima 50 odsto više glasova kao što mi tvrdimo, ona će jedinsveno delovati u lokalnom samoupravi. Ne mogu ja da govorim o nekoj budućoj opoziciji ispred GG Ivana Ćalovića ukoliko meni nije omogućeno da ja imam uvid u izveštaj ispred Gradske izborne komisije o tome koji su stvarni rezultati izbora. Moramo se boriti za svaki glas građanina Čačka. U ovom trenutku odgovornost za svaki glas je na Gradskoj izbornoj komisiji i na Nebojši Bežaniću koji je dužan da GIK podnese izveštaj o uvidu u birački spisak koji smo mi podneli. Na njima je odgovornost da zaštite izbornu volju građana. I pozivamo ih da tako nešto učine. O budućim koalicijama u ovom trenutku niko ništa ne može govoriti, osim našeg zajedničkog stava da ukoliko se potvrdi ono što mi od starta govorimo da smo pobediti, mi ćemo jedinstveno nastupati u budućem sazivu lokalnog parlamenta.

Novinar - Ukoliko se te nepravilnosti koje ste vi uvideli i taj izveštaj budu usvojeni, da li vi izlaz iz te situacije vidite u ponavljanju izbora?

Nataša Velkovski (Ćalović): Ja uvek govorim u ovom trenutku, ja ne mogu da znam odgovor za narednih deset dana. Ono što je naš zajednički stav, u ovom trenutku, članova opozicije, je da insistiramo da se taj izveštaj pojavi u Gradskoj izbornoj komisiji, što je po zakonu dužan i Bežanih da uradi. U zavisnosti od toga kreće naša instituciona borba da li će taj izveštaj da sadrži naše konstatacije koje smo uneli u zapisnike, mi to ne znamo jer nemamo ispred sebe. Ako to ne bude sadržalo to nikakve pravno dejstvo na GIK neće imati, mi ćemo onda krenuti dalje u institucionu borbu pravnim sredstvima a i oni koji  nisu u okviru insitucija. Ne mogu unapred da otkrivam buduće koraci opozcije. Najbitnije je da insistiramo da se pojavi izveštaj u GIK o kompeletnom  uvid u birački materijal i da se konstatuje stvarno činjenično stanje.

Opozcijii se spočitava da nema poverenje u svoje kontrolore na biračkim mestima, da su svi potpisali zapisnike na biračkom mestu i da su oni svi uredu. Takođe se vrši zamena teze, niko od nas nije istakao da nema poverenje u svoje kontrolore, naprotiv izborna krađa se desila van biračkom mesta i van prebrojavanja glasova. Činjenično stanje je činjenično stanje i to ne može da promeni ni jedan zapisnik sa biračkom mesta, ne znam u čemu je problem. Pozivam i predstavnike vladajuće koalcije na čelu sa SNS zašto ne dozvolite da se na GIK razmatra uvid u izveštaj o kompletnom biračkom materijalu. Možda će biti u vašu korist, zašto ne dozvolite da se uvidi na koji način su prebrojavani glasovi. 

Pitanje novinara - Mi smo tražili uvid od GIK i dobili smo odgovor, da je uvidom u 50 biračkim mesta imala Violeta Marković i Antonela Vuković i da su jedini uzeli zapisnik. Zbog čega nisu ostali preuzeli, na naše pitanje, dobili smo odogovor da ostali nisu hteli.

Nataša Velkovski (Ćalović): To je jedna neistina. Niko od nas nije dobio zapisnik. To što vama pišu, to ne znam.

Milan Roganović (Dveri): Na glupa pitanja nemojte odgovarati.

Violeta Marković (Svi za Čačak): To nije tačno.

Novinar je pokazao zapisnik koji je potpisala Violeta Marković koja je imala uvid u 55 biračkih mesta i uzela zapisnik  što demantuje tvrdnje da nisu dobili zapisnike. U GIK-u kažu da su odbili da uzmu zapisnike svi sem Violete?

Velimir Ilić - Gospodo novinari, više puta je ovde pomenuto moje ime, ja sam kao Velimir Ulić povukao iz politike, ali je NS ostala u politici i ja sam tu da pomognem ovim ljudima  da otklone ovu nepravdu  koja je urađena. Mi smo to veče za vreme izbora dobili listiće od naših čuvara kutija i sabrali glasove. T oje sabrati sat vremena i mi smo pobedili sa terena što su nam ljudi dostavili izveštaj. Naravno, džačići su otišli u privatna kola Mirjane Đoković, Pere, Žike, Mike,sutradan su donešena prepravljana i rađena  i mi smo protiv toga. Ja čestitam pobedniku, ja sam Miluni kada je pobedio čestitao i predali smo mu dužnost posle 20 godina, korektno , nakorekntnije na svetu. Čekam da i oni to urade zvanično jer su izgubili izbore. Ja sam Ivanu Ćaloviću čestitao pobedu, smatram da je on kao broj jedan dobio da bude gradonečelnok grada Čačka, to je narod odlučio, nismo mi. Narod je odlučio i dobio je naviše glasova, izvolte gospodine Ćaloviću vodi ovaj grad. I da je sreće i da je prava demokratija, to bi tako i bilo  Prema tome, nemojte to zabadati da li će ovaj, da li će onaj. Nikad u istoriji grada nije se dogodilo da zapisnik bude propraćen sa posebnim papirom i potpisima , to ste mogli da zamenite kako hoćete, ovo je velika i utvrđena krađa. Da li je tri hiljade ljudi prijavljeno,a 1500 glasova. U Čačku je opozicija pobedila .

-Na pitanje  novinara da je ubedljiva većina članova opozicije bila višegodišnji član i funkcioner SNS niko nije želeo da odgovori

Violeta Marković (Svi za Čačak): Ovde se postavilo pitanje i pokazuju se neke fotografije što je potpuno neovlašćeno jer GIK to nije mogla da ima kod sebe. Antonela Luković i Violeta Marković su izvršile uvid na 55 biračkih mesta od ukupno 104, ne na 50. Violeta Marković je uzela od načelnika uprave uzela potvrdu da je izvršila na 20 biračkih mesta, dalje je prestao da daje potvrde. To nije ni zapisnik ni službena beleška, uzela sam dokaz da smo mi izvršili uvid i to je moj potpis i to možete da vidite na tome što ste pokazali. Znači nisam dobila ni službenu belešku ni zapisnik nego potvdu kao da smo trebali da budemo u školi dobili smo opravdanje da smo tu taj dan bili i radili uvid što se mene tiče na 20 biračkih mesta,a izvršili na 55 Antonela Luković i ja, e to je pravi odgovor na pitanje.

Na pitanje novinara gospodinu Roganoviću koji je već podneo institucijama određene žalbe, kako će reagovati ukoliko se one pokažu neosnovane.

On je rekao da prvo i osnovno što su tražili jeste od GIK zvanični dopis da se konačno vide ti zapisnici sa uvida biračkog materijala

Milan Roganović (Dveri): Žalili smo se Višem javnom sudu na odbijene prve pritužbe svih opozicionih stranaka, to ne znači da se mi dalje nećemo obraćati institucijama države u smislu daljih postupanja. Ako ova agonija i opstrukcija rada GIK-a i ako se nikako ne proglašavaju zvanični rezultati izbora, naravno da ćemo ići na veće instance koje su zadužene za razrešavanje, Upravni sud, Ustavni sud što se tiče institucionalne borbe, a vaninstitucionalne znate i sami, protestima, raznim vrstima pritisaka, medijskog prisustva. Znači, težimo da ostanemo u demokratskim okvirima, niko ne želi haos i nerede, opozicija ne izaziva nerede, ne poziva strani faktor kao što smo čuli i to je notorna laž. Znači ostaćemo u okvirima demokratskog, što je u svakom demokratskom društvu i normalno.

Politička grupacija okupljena oko Ozon presai Stojana Markovića ni danas nije prisustvovala konferenciji za štampu, pravdajući se da su, kako je rečeno,  poslovno bili srpečeni.

Inače, Glas zapande Srbije je direktno prenosio obraćanje javnosti čačanske opozcije i celo izlaganje možete pogledati ovde.

GZS

 
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti opozcija pitanja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (4)

 • Bivši kolega

  Velkovska , lepo si prošla kad ti je Stojan bio direktor Čačanskog glasa sa Cecom, samo se toga seti!Ko ti je prodao radio ,ko ti je zatvorio televiziju a ti ostade na ulici!? Brat tog tu što hoćeš sa njim u kolaiciju ti je bio gradonačelnik. Koga braniš, Stojna, Velja ??? Ženo jesi li pri sebi??
 • GREBIĆ

  JEL TO COJLE ŠTO JE USREĆIO ANDRIJU BAJIĆ, ŠTO JE ODGOVARAO ZA KRAĐU NAFTE , VELJO I ĆALOVIĆ SA NJIMA ??????? E PA NISAM GLASO ZA TO, DALEKO IM LEP KUĆA. SAMO NAM JOŠ TA NESREĆA TREBA ĆALOVIĆU POBOGU ČOVEČE ????!!!!! PITAJ DER TI VITOMIRA JEL TO PAMETNO !
 • Алиса у земљи чуда

  Ако то урадиш Ћаловићу за мене више не постојиш! Јавно си говорио да то не долази у обзир! Ако прихватиш а знаш пта су вам Илићи урадили онда си заиста никакав . Боље ти је као Несторовић, нећу ни са ким. Ја сам шокиран да Бошко који је нам се попео на главу да сруши династију сад враћа Илиће. Зато ће те политички и нестати. А ти радојевићу питај мало Вука шта да радиш
 • TUPALJ

  STOJAN ZAUZET ZBOG POSLOVNIH OBAVEZA A SEDI U HB I PRATI VAS, KAKO ŠLJAKATE ZA NJEGA HAHAHHAHAH ŠTO NE POŠALJE UČITELJICU? ZAR ONA NIJE TREBALA DA BUDE PRVA NA LISTI ILI ONAJ BUDIBOG SNAMA? ŠTO VAS JE VUJADINOVIĆ NAPUSTIO ?? •     


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  032 347 001
  redakcija@glaszapadnesrbije.rs

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 165.049.625 посета
  Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)