Амфилохије: Молимо се и за оне који хоће да отимају од цркве, да не да бог проклетство на њихово потомство 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Амфилохије: Молимо се и за оне који хоће да отимају од цркве, да не да бог проклетство на њихово потомство
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
21.12.2019 | 0 коментар(а)



У Никшићу је у току велики црквено - народни сабор чији учесници ће од Владе Црне Горе

затражити повлачење Предлога закона о слободи вероисповести и правном положају цркава и верских заједница.

Литургију у саборном храму Светог Василија Острошког, покрај светитељевих моштију служе Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Епископи рашко-призренски Теодосије, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко - славонски Јован, бихаћко - петровачки Сергије, захумско - херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије, умировљени захумско - херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством и свештеномонаштвом.

Амфилохије: Да не да бог проклетство на род и потомство оних који отимају од цркве
Никшић – У цркви Светог Василија Острошког у Никшићу одржана је литургија којој је присуствовала велика већина епископа СПЦ. Након литургије окупљеним верницима обратио се Митрополит црногорско – приморски Амфилохије који је истакао да је данашње сабирање део обележавања 800 година од оснивања аутокефалне српске православне цркве.

“Прослављамо бога за све милости које је призивао на сав наш народ и давао му снагу да никада не постустане. Осамсто година живота и делања цркве видимо као осам векова стварања и уздизања, јер је родила велике личности и обдарила цео народ духовношћу и честитошћу. Имамо данас изузетну прилику да дочекамо небеског покровитеља и покровитеља Херцеговине, Црне Горе и свих српских земаља, светог Василија чудотворца, исцелитеља и утешитеља. Сабор око његових моштију, нашег рода и многих других народа, траје преко 350 година”, истакао је митрополит Амфилохије. Он је додао да ће се данашњи дан убудуће прослављати као пренос његових светих моштију.

Окупљени верни народ испред цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, фото: Епархија милешевска

“Ми смо се данас сабрали да се објединимо и духовно оснажимо уочи рођења Христовог. Радосни смо и када имамо невоља и тешкоћа а имамо их и данас јер трпимо неправду али се тешимо светим Василијем који је све неправде и муке носио смирено и кротко али и храбро носећи и бреме свога народа”, нагласио је митрополит Амфилохије.

У својој беседи он је казао да је Свети Василије Острошки од бога добио благодат да утвди свој народ у вери.

“Даће бог да неправду коју трпимо, удар на част и образ, храмове и огњишта и гробове, да ова искушења овако уједињени око ћивота Светог Василија Острошког пребродимо. Молмо се господу да уразуми све они који хоће да отимају све што је божије и црквено да то не чине и не навлаче невоље и проклетство на своје породивце и домове и потомство недао бог”.

Митрополит Амфилохије је казао да нема разлога за страх јер је црква ко брод а крманош је Христос којије рекао да је са нама у све дане до скончања света и века.

“Ми увек гледамо на људе као на нашу браћу и ако греше, опет руководећи се јаванђељем које каже љубите и непријатеље своје. Дужни смо да се и за њих молимо и нека их бог љубави сачува и спаси”.

Након беседе митрополита Амфилохија уследило је читање порука подршке које су стигле како је рекао са свих страна света, из Цариградске патријаршије, братства манастира Хиландара...

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CRNA GORA NIKSIC AMFILOHIJE CRKVA SPC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.899.459 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)