Пожешки музеј железнице годишње обиђе око 4000 посетилаца, туристичка мека свих љубитеља возова 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Пожешки музеј железнице годишње обиђе око 4000 посетилаца, туристичка мека свих љубитеља возова
Trenutno na sajtu: 356       |       Podeli:
11.11.2022 | 0 коментар(а)



Пожега - Музеј железнице јединствен у Србији али и у окружењу оживљава слику железнице
„Двоглава аждаја” чува се у пожешком музеју железнице, фото: ГЗС

из времена њеног првог увођења на балканским рутама. Сталну поставку чине стара железничка станица, магацински депо, вага, окретница, четири станична колосека са десет различитих парних локомотива и свака од њих има своју историјску причу.

Заједно са српским војницима, Солунски фронт прошла је и парна локомотива, која је током Великог рата стигла у помоћ од Француза. Симболично је названа „Двоглава аждаја” и данас се чува у Железничком музеју, на Одељењу узаних пруга.

фото: ГЗС

„Она има једну управљачницу, али два котла, што јој је омогућавало да се креће и кад би у рату била оштећена. Зато је и добила назив ’Двоглава аждаја’. Служила је за допремење муниције од утврђења до бојишта и била од велике помоћи ратницима. Несметано се кретала у оба правца и никад није каснила”, каже Ивана Јовичић Ћурчић из Железничког музеја.

Ова парна локомотива произведена је 1916. у Филаделфији, по наруџби француских власти и могла је да развије брзину од 12 километара на час. Након рата, појавила се 1941. у руднику Косталац, где је превозила руду од старе јаме до Дунава, а затим је стигла у Пожегу.

„Данас су сачуване само две такве локомотиве у целом свету. Једна се налази у Дрездену, а друга код нас, зато има велики чак и међународни значај. Претпрошле године на обележавању стогодишњице од завршетка Великог рата, локомотива је из Пожеге отпремљена за Париз као један од симбола тог доба, а њена истријска вредност је изузетно велика”, рекла је Ивана.

Међутим, поред ове, у Пожеги се могу видети и друге локомотиве које су се међу првима возиле Србијом, а на шинама и дан данас поносно стоји „Краљ Милан”.

„То је прва парна локомотива изграђена на тлу Србије. Направљена је ручно у браварској радионици рудника Мајданпек 1882, а точкови и осовине су допремљени из Енглеске. Кретала се брзином од око 20 километара на час и служила је за превоз руде. Била је изграђена још једна, коју су рудари назвали Наталија, али њој се изгубио сваки траг док је ’Краљ Милан’ сачуван”, изјавила је Ивана.

фото: ГЗС

На узаној прузи чува се још један од светских раритета – локомотива „Рама” произведена 1873. у Минхену, а која је довукла први свечани воз у Сарајево, али ту су и специфична кола четвртог разреда у ком се налазила само пећ и места за стајање.

„Ово одељење у Пожеги сваке године бележи око 4.000 посетилаца из земље и инстранстава. Љубитељи возова не остају имуни на све историјске експонате који се овде налазе, а врло чести гости су нам и ученици основних и средњих школа”, изјавила је Ивана Јовичић Ћурчић.

фото: ГЗС

Железнички музеј основан је 1. фебруара 1950. и може се похвалити великим фондом ретких експоната, књига и великим фондом архивксе грађе.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POZEGA MUZEJ ZELEZNICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.477.857 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)