Vidovdanski sabor u Krajčinovićima - Štraparijada i nove atrakcije uz Goci bend 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vidovdanski sabor u Krajčinovićima - Štraparijada i nove atrakcije uz Goci bend
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
16.06.2023 | 0 коментар(а)



Priboj/Rudo - U susret 29. Vidovdanskom saboru „Gorava“ Кrajčinovići koji će se održati u subotu 24. juna, organizatori najavljuju novine u programu sa prvom Štraparijadom,



rekordan broj učesnika i posetilaca a u zabavnom delu programa nastupiće Goci bend.

Vidovdanski sabor Gorava Кrajčinovići, biće po 29. put tačka spajanja tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na manifestaciji koja kombinovanim programom, takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja, čuva stare običaje, nematerijalnu kulturnu baštinu ovog nekada jedinstvenog prostora.

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju starih zanata – sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, seoskom višeboju, ove godine organizatori najavljuju i prvu Štraparijadu u Кrajčinovićima na kojoj će se takmičiti petnaestak parova radnih konja u vuči trupaca, kao novu atrakciju najstarijeg sabora na trome.

Nakon što su prošle godine Vidovdanski sabor „Gorava“ Кrajčinovići posetili najviši predstavnici Republike Srbije i ocenili ga kao jedan od najznačajnijih događaja za očuvanje tradicije i opstanka ljudi u ovim ruralnim krajevima tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, organizatori ove godine u tom kontekstu najavljuju da će na Saboru okupiti predstavnike susednih opština iz ove tri države, sa kojima će se dogovoriti proširenje sadržaja Sabora i prezentaciji dobrih primera seoskih domaćinstava na tromeđi.

Uz već čuvene atrakcije Sabora – kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove, kao i najveću zabavno-muzičku atrakciju na ovim prostorima – Goci bend.

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti i atraktivnom i bogatom programu, Vidovdanski sabor „Gorava“ Кrajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ne propušta“ i koji se čeka cele godine a koji je do sada posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države ali i iz dijaspore i celog sveta.

GZS/PP Media




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vestii rudo priboj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.306.012 посета
Тренутно на сајту: 463 посетилац(a)