Ратков сан дуг две деценије - светионик на Каблару у виду крста 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Ратков сан дуг две деценије - светионик на Каблару у виду крста
Trenutno na sajtu: 579       |       Podeli:
27.03.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Ратко Рабреновић, Чачанин пореклом из села Јежевице који се пола века бави планинарењем и како каже

један је од ретких школованих  планинара у овом делу Србије, већ двадесет година носи пројекат крста који покушава да постави на врху планине Каблар.


Фото: Глас западне Србије

“Комплетан пројекат   настао је   1998. године и већ две деценије   покушавам да остварим свој сан. Крст  је у пројекту петнест метара  и тежак  око 6000 килограма. Био би израђен од нерђајућег челика и постављен на бетонском фундаменту   на висини од 885 метара“, каже Рабреновић коме су се на том путу испречиле бројне препреке али ипак не одустаје.


Фото: Глас западне Србије

“То би био прави светионик православља над нашом малом Светом српском гором и био би видљив са земље и из ваздуха односно авиона. Његова конструкција има посебну симболику јер ће се са источне стране налазити  11  овчарскокабларских светиња док са западне  дуборези светаца којима су манастири посвећени. На постаменту су планиране две посвете на којима ће писати, “Монаштву и неимарима  који саградише  у недрима Овчарско-кабларске клисуре малу свету србску гору, док ће на другој стајати речи захвалности свима онима који положише  своје животе за крст часни и слободу златну, за опстанак Србије и њених народа“ каже Рабреновић.

Међутим овај планинар није  добио подршку ранијих локалних власти, а сам није у стању да изнесе све трошкове иако је, како каже  спреман да даноноћно ради без динара.

Глас западне Србије









PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.152.693 посета
Тренутно на сајту: 579 посетилац(a)