Seljački turizam: Šta to Slovenija ima da ponudi? 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Seljački turizam: Šta to Slovenija ima da ponudi?
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
20.04.2024 | 0 коментар(а)



Rogaška Slatina – Na svega četiri i po kilometra od malog slovenačkog gradića, Rogaške Slatine i nepunih stotinu kilometara od Zagreba,



smeštena je „turistička kmetija Pomona”, seosko domaćinstvo kako se retko gde, a možemo biti slobodni i reći- nigde ne može videti.


Janko Zupanec , Foto: GZS

Vlasnik, Janko Zupanec svoju viziju gradi već nekoliko decenija, a pored svih poteškoća koje su ga na tom putu sustizale, jedino što ga podržava u ostvarenju svoga sna jeste čvrsto i tvrdoglavo zakucan cilj.
Pored smeštajnih kapaciteta i domaće kuhinje, „Pomona” poseduje nekoliko stvari koje je izdvajaju od ostalih domaćinstava koja se bave, kako se to u Sloveniji naziva, „seljačkim turizmom”.


Foto: GZS

To može biti šetnja među deblima. Kao što i sam naziv govori, u sred šume, uzdignut na preko pet metara visine smešten je most od sibirskog bora, dugačak 120 metara, tako krivudavo načinjen da nijedno jedino drvo nije bilo posečeno.


Foto: GZS

A možda je to što ovo gazdinstvo čini posebnim uzgoj jedine slovenačke autohtone vrste svinje, krškopoljskog praseta, kroz čije stanište i prolazi most. A da šetnja među deblima ne bi bila čisto razgledanje krošnji iznad i prasića ispod, domaćini su na pola puta postavili automat koji izabcuje loptice sa hranom. A prasići, naučeni na zvuk mehanizma samog automata odmah dotrče sa svih strana svoga velikog tora.


Foto: GZS

Ili je to ipak plastenik u kome se primenom akvaponije uzgaja zelena salata, dok ispod poda samog plasetnika u svežoj vodi plivaju šarani i po koja albino kečiga.


Foto: GZS

Sve to, ali i još mnogo toga, kako već izgrađenog, kao što su vinski podrum i bazen u kome se može plivati zajedno sa ribama ili samostalni uzgoj šitake pečuraka usred šume tako i onoga što je u procesu izgradnje kao što je toranj visine 25 metara, čini turističku kmetiju Pomonu jedinstvenom turističkom destinacijom slovenačkog sela, koje se po mnogo čemu razlikuje od sela na koje smo mi navikli.

Foto: GZS

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SLOVENIJA POMONA SELJACKI TURIZAM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.941.399 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)