Богата трпеза за време Великог поста, Младена из Чачка мајстор за специјалитете на води и уљу 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Богата трпеза за време Великог поста, Младена из Чачка мајстор за специјалитете на води и уљу
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
10.12.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Налазимо се у периоду Божићњег поста, једног од четири највећа поста током године.



Посни специјалитети на води или уљу, прави су изазов за све домаћице.

Младена Гојковић Фото: ГЗС

Да би трепеза била богата, на њој не мора да преовладава месо, како се то обично мисли у нашем наорду, посебно у зимском периоду, ту могу бити и разне посне ђаконије. Младена Гојковић домаћица из Чачка прави је мајстор за спремање посних и мрсних јела.

„Лако је спремити и посну храну, не мора да значи да у свему мора бити меса, ја могу да спремим око 20 посних јела, па чак и на води. Оно што је главно на посној трпези, јесте пасуљ пребранац, који могу да спремим само на води, чак и да се не примети разлика, ту су још и пита са пиринчем, посна сарма, подварак, и наравно све салате, рекла je Младена Гојковић.

У данима поста све до Божића има и оних који посте на воде, па се тако храна коју једу мора спремити без капи уља, што за неке домаћице представља проблем. Ипак, Бадњим даном завршава се Божићњег поста када се домаћице труде да припреме најлепша јела на уљу или води.

„У једном манастиру сам сазнала за нову технику, коришћење воска у спремању јела. Када се плех довољно загреје подмаже се брзо чистим воском и није важно колико је дебео восак, са малом количином одлично се све може испећи, довољно да се храна не залепи”, рекла је Младена.

Иако је прехрамбена индустрија великом брзином напредовала, па сада готово све што желимо да једемо можемо купити, ипак у народу нису заборављена стара, традиционална јела домаће кухиње, која је препремају по старим рецептима и техникама.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


trepza posna veliki bozicni post

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.461.762 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)