Na livadama Kamene Gore održana „Kosačka moba” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Na livadama Kamene Gore održana „Kosačka moba”
Trenutno na sajtu: 408       |       Podeli:
16.07.2023 | 0 коментар(а)



Prijepolje – U subotu je u Kamonoj Gori odžana deseta “ Kosačka moba „, pod pokroviteljstvom Udruženja građana “ Majkina duša “ i Turističke organizacije Prijepolje.

Titulu najboljeg kosača osvojio je Dragoljub Kijanović, drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić, dok je treće mesto pripalo Staniši Petričeviću. Zahvalnicu za najbolji kvalitet otkosa osvojio je Radenko Gluščević, a priznanja najboljima uručio je direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Domaćin i organizator mobe, Željko Kijanović, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i otvorio manifestaciju uz blagoslov vladike mileševskog Atanasija koji je i lično proverio oštrinu kose i zvanično proglasio početak takmičenja.

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljali važan i težak posao. Ta tradicija saočuvana je i u Kamenoj Gori.

U revijalnom delu, oko 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odmerilo je svoju brzinu i umeće ručnog košenja. Ni temperatura od preko 35 stepeni nije sprečila ovogodišnje učesnike da otkuju kose i nastave tradiciju. Kao i prethodnih i ove godine kosidba je imala takmičarski karakter, ali kako ističu i učesnici i organizatori to je nešto što je ovde u drugom planu. Druženje, negovanje tradicije i primer generacijama koje dolaze na prvom su mestu.

Nakon proglašenja najboljih kosača, usledila su nadmetanja u vuči balvana volovskom zapregom i bacanju živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Manifestacija koja pre svega čuva tradicionalne vrednosti i duh zajedništva, nastavljena je uz druženje i želju za ponovnim okupljanjem i u narednim godinama u što većem broju.

GZS/ PP Media




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.391.238 посета
Тренутно на сајту: 409 посетилац(a)