На данашњи дан родила се Надежда Петровић 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
На данашњи дан родила се Надежда Петровић
Trenutno na sajtu: 447       |       Podeli:
11.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - На данашњи дан 1873. године у Чачку је рођена Надежда Петровић, једна од најзначајнијих српских сликарки.
На данашњи дан рођена Надежда Петровић, Фото: ГЗС

Са породицом се 1884. године сели за Београд где након Више женске школе, 1891. полаже испит за наставника цртања у средњим школама, а своје уметничко образовање наставила је, најпре у Првој српској цртачкој школи, а касније у Минхену, у школи Антона Ажбеа.

Своју прву али и једину самосталну изложбу, Надежда је имала 25. августа 1900. године у Великој школи у Београду.

Заједно са Браниславом Нушићем, Делфом Иванић и Мејбел Грујић, 1903. године оснива Коло српских сестара, српско женско хуманитарсно друштво.

Фото: Промо

Избијањем Балканских ратова, 1912. године, Надежда се прикључила српској војсци, као добровољна болничарка. Ретке слободне тренутке, Надежда је користила за сликање и тада настају нека од њених најпознатијих дела, као што су „Призрен”, „Грачаница”, „Девојка у народној ношњи” али и њена последња слика „Ваљевска болница”, на којој приказује беле шаторе пољске болнице у којима је и сама видала ране српксих јунака.

Том болницом, харала је епидемије пегавог тифуса, који је 3. септембра 1915. године, у 42. години угасио и живот Надежде Петровић. Иза Надежде остало је неколико стотина слика, скица и цртежа.

Надежда Петровић, „Море”

Град Чачак 1954. године, након оснивања Народног музеја покреће иницијативу да се у центру града подигне споменик славној сликарки. За скулптора је изабран Иван Мештровић, један од највећих југословенских вајара и Надеждин пријатељ. Споменик је свечано октривен 1955. године, а оно што је занимљиво јесте то да је споменик Надежди Петровић једини споменик у његовом опусу, за који Мештровић није наплатио свој рад, док је материјал обезбедио град Чачак.

Сећање на Надежду Петровић чува и Меморијал Надежде Петровић, који се од 1960. организује у граду на Морави. А у чачанској Уметничкој галерији Надежда Петровић” у току је изложба дела савремемне ликовне сцене Меморијала, чија је полазна тачка Надеждин експресивни гест са слике „Море”.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NADEZDA PETROVIC MEMORIJAL IVAN METSROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.354.513 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)