Više posetilaca u Savinoj vodenici nego u manastiru Rača? 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Više posetilaca u Savinoj vodenici nego u manastiru Rača?
Trenutno na sajtu: 381       |       Podeli:
16.03.2024 | 0 коментар(а)



Bajina Bašta - Zvuči neverovatno, ali prema podacima koji su javno saopšteni iz TO Bajina Bašta,



Savina vodenica imala je skoro deset hiljada više posetilaca od manastira Rače koji je velika svetinja. Turizam u Bajinoj Bašti je u usponu i beleži izvanredne rezultate, a Drinska regata je ubedljivo najposećenija manifestacija sa 130 000 gostiju na godišnjem novou.

Veoma privlačna posetiocima je i Drinska regata, događaj koji svake godine sredinom jula poseti preko 130 000 ljudi. Na teritoriji se nalazi jedan hotel sa 4*, dva hotela sa 3*, dva hostela, motel, prenoćište i 700 objekata domaće radinosti (kuće, sobe, apartmani) sa ukuupno 707 objekata koje sadrže 242 smeštajne jedinice, sa 4 156 ležajeva.

Drinska regata, Foto: GZS

Od toga, u hotelskoj ponudi se nalazi tri hotela sa 213 smeštajnih jedinica, u kojima se nalazi 569 ležajeva. 2019. godine zvanično je ostvareno 49 364 dolazaka turista (45 548 domaćih i 3 816 stranih), 212 560 noćenja, ali je veliki broj smeštajnih kapaciteta neregistrovan pa u ovu cifru ulaze samo podaci iz katerogisanog smeštaja što je u najvećem procentu iz hotela na destinaciji. Manastir Raču godišnje poseti preko 20 000 posetilaca. Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte i jedan od najpoznatijih obeležja reke, koja ostvaruje preko 30 000 posetilaca godišnje. Dupsku crkvu brvnaru godišnje poseti oko 2 000 posetilaca. Vodenica Sava Savanovića i njeni ostaci u kojoj je po predanju „obitavao” najpoznatiji srpski vampir Sava Savanović ima preko 30 000 poseta godišnje. Perućačko jezero je akumulaciono koje se vodom napaja iz reke Drine. Površine je oko 12,4 km2, zapremine 340 000 000 m3 vode, a duboko je do 60 metara. Dužina jezera iznosi oko 54 km, najmanja širina oko 150 metara, a najveća oko 1 000 metara. Godišnje ga poseti preko 50 000 ljudi. Najvažniji rekreaciona zona je sportski centar „Braća Milutonović” u centru grada, sportski kompleksi na Tari kao i izletište Rača na obali Drine i plaža na jezeru Perućac. Bajina Bašta već nekoliko godina želi da se brendira kao grad ćirilice i kao srce Podrinja.

Djurić: Opština je zainteresovana da poboljša turističke kapacitete


Opština Bajina Bašta itekako je zainteresovana da radi na promociji turizma i povećanju turističkih kapaciteta na ovom području.

"Tačno je da Savina vodenica svake godine beleži oko 30 hiljada znatiženika koji obilaze ovu svojevrsnu atrakciju. Mi smo uradili do tamo put, obeležili staze i nadam se da ćemo uskoro razgovarati i postići dogovor sa nadležnim državnim organima kako bi ova destinacija bila još dostupnija turistima iz čitave Srbije i sveta i koja im je očigledno veoma zanimljiva i atraktivn,", kazala je Đurić za Glas zapadne Srbije.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


BAJINA BASTA SAVINA VODENICA TURIZAM DJURIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.317.246 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)