Рекордан приход од извоза у САД: Преко једне милијарде долара само у претходној години 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Рекордан приход од извоза у САД: Преко једне милијарде долара само у претходној години
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
22.02.2023 | 0 коментар(а)



Београд – У прошлој години смо остварили рекордан приход од извоза услуга у САД који је износио преко 1 милијарде долара,
Томислав Момировић, министар у Влади Србије, Фото: ГЗС

изјавио је министар трговине Томислав Момировић након данашњег састанка са представиницима водеће америчке пословне асоцијације, Америчко-централноевропска асоцијација (АЦЕБА).

„У претходној години остварен је највећи обим робне размене између Србије и САД и то у висини од 1,2 милијарде долара, што је увећање од око 30 одсто у односу на 2021. године. Остварени извоз од око 550 милиона долара са САД представља најбољи извозни резултат у протеклим годинама. Поносни смо на то да већ годинама уназад постоји развијена сарадња у области производње софтвера и пружања различитих услуга за велике америчке ИТ компаније, а управо у трговини услугама САД припада најважнијим партнерима са којима Србија бележи позитиван салдо. У САД извозимо 4 пута више услуга него што их увозимо“, рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је такође напоменуо да постоје велики потенцијали за нови талас америчких улагања у Србију када је реч о ИТ сектору, ауто-индустрији, као и на пољу обновљивих извора енергије, што су свакако области које се сматрају будућим пократачем привредног раста у Европи.

„САД су један од највећих страних инвеститора у Србији са укупним износом инвестиција од око 4 милијарде долара, док компаније из САД у Србији запошљавају око 30.000 радника. Са предвидивим пословним окружењем, развијеном инфраструктуром, повољним геостратешким положајем и висококвалификованом радном снагом Србија данас представља интересантну дестинацију за улагања. То препознају и компаније из САД, а данашњи састанак са представиницима неких од највећих светских компанија посветили смо разговору о будућим инвестицијама у нашу земљу“, нагласио је Момировић.

Америчко-централноевропско пословно удружење (АЦЕБА) је водећа америчка пословна асоцијација фокусирана на сарадњу са земљама Централне и Источне Европе, на чијем челу је Ерик Стјуарт, који је раније био на позицији заменика помоћника секретара за трговину САД.

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SRBIJA SAD REKORD MOMIROVIC TOMISLAV MOMIROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.377.793 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)