Више од 300 тона домаћег кромпира из Драгачева и Ивањице стиже на рафове великих маркета 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Више од 300 тона домаћег кромпира из Драгачева и Ивањице стиже на рафове великих маркета
Trenutno na sajtu: 353       |       Podeli:
04.05.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Изузетно тешка сезона за српске произвођаче кромпира. Род никад већи, а цена и потражња никад мање.
Наставља се откуп домаћег кромпира, Фото: РИНА

Министарство пољопривреде пре два месеца је организовало откуп налагероване робе, а данас је он након Горњег Милановца, Нове Вароши и Ивањице организован и у драгачевском селу Рти, где ће бити откупљено укупно преко 300 тоне робе са територије Лучани и Гуча, која ће касније бити допремљена у „Лидл” маркете, преноси агенција РИНА.

Милош Костић, фото: РИНА

„Откуп се врши сукцесивно, данас ће лагери у овом делу Драгачева бити лакши за 10 вагона. То нам свакако значи да бар мало надоместимо огромне губитке које смо имали ове године. Велики су изгледи били да већину кромпира бацимо, али сада до тога, на сву срећу, неће доћи”, изјавио је за РИНУ произвођач Милош Костић.

Пространа драгачевска брда идеална су за производњу кромпира и управо од те пољопривредне културе живи већина породица.

„То су наше фабрике под отвореним небом и зарада је увек неизвесна. Три године буду добре, потом једна лоша и тако све у круг. Ова лоша сезона нас неће демотивисати, већ смо посадили кромпир и за ову годину, за коју се надамо да ће бити боља”, каже Милош.

Наставља се откуп домаћег кромпира, Фото: РИНА

Следеће сезоне ресорно министарство спречиће масовни увоз кромпира из иностранства посебним сезонским таксама.

„Ове године произвођачи су имали два пута веће приносе, а услед епидемије потражња је пала и аутоматски је дошло до проблема. Притом,у због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ”, истакао је Недимовић.

Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту истиче се и поштовање стандарда и прилагођавање купцима јер они врло често имају посебне захтеве кад су у питању квалитет и паковање.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


otkup krompir domaci marketi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.477.525 посета
Тренутно на сајту: 353 посетилац(a)