Ако одседнете у неком хотелу на Златибору и одете у ресторан на ручак или сте ипак у неком приватном смештају сигурно је да ћете пробати чувени златиборски сир, које вредне домаћице припремају по старом рецепту њихових бака.

Фото: ГЗС
"Дневно имам око 80, 90 литара млека и комплетна количина заврши прерађена, од тога буде неких пет килограма сира и исто толико кајмака. Прво узварим млеко и након тога скинем кајмак, када све буде готово сир исечен на коцке и након тога га спакујем за продају. Знам да је сир са Златибора један од омиљених, бар по утисцима купаца којих има много. У нашој породици производња млечних производа је традиционални породични посао и сви смо укључени у то, тако да је то један читав ланац", рекла је Крста Филиповић.

Фото: ГЗС
Гастрономски специјалитети златиборског краја итекако су учинили Мачкат препознатљивим на туристичкој мапи Србије. Оно што је занимљиво јесте да краве које дају млеко од ког се прави златиборски сир пре свега једу природну, квалитетну храну са златиборских пашњака.

ГЗС