Писмо Срба из Вараждина на адресу ГЗС – а: „Желимо прогрес нашој матичној држави” 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Писмо Срба из Вараждина на адресу ГЗС – а: „Желимо прогрес нашој матичној држави”
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
29.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Председник Вијећа српске националне мањине у Вараждину, у Републици Хрватској, Миле Секулић,

недавно је телефоном замолио да му пошаљемо књигу „Поздравите отаџбину” коју су прошле године овде издали чачански Народни музеј и Удружење медија и медијских радника.
Посвећена је, иначе, чачанским и српским јунацима из Првог светског рата, а аутор је Гвозден Оташевић.

Пре неколико дана из Вараждина је стигла потврда да су књигу примили, и поздравно писмо на адресу Гласа западне Србије, где веле:
„Поштовани пријатељи, примили смо књигу `Поздравите отаџбину` и истом смо одушевљени. На сједници Вијећа 14. марта добили сте велики аплауз. Вијеће има 15 чланова и бира се сваке четири године, на изборима за националне мањине. Ове године избори се одржавају 5. маја и сада смо у припремама.

Вијеће је мањинска институција која штити идентитет и опстојност своје националне мањине на разини града и жупаније.

Шаљемо вам књигу `Из повијести Срба у Вараждинској жупанији од првих досељавања до данашњих дана`, аутора Хрвоја Петрића и Филипа Шкиљана, где су описани и рад нашег Вијећа и друге активности наше заједнице.
Вијеће моли да објавите један коментар за успостављање сурадње између српске заједнице из Вараждина и града Чачка.

Желимо прогрес нашој матичној држави Србији. Председник Вијећа, Миле Секулић.”
У једној студији чији нам је извод Секулић такође послао (аутор је Раде Милосављевић) истиче се да су „Срби у Вараждинском генералату присутни најмање шест векова, да су били изложени огромним тешкоћама и асимилацији, да су ипак опстали било као православци, католици или унијати, и да су Срби у северозападној Хрватској лојални новоствореној држави”.

По попису из 2011. године Срба је у Вараждинској жупанији било 699 и вели се да су, уз Роме и Словенце, значајна мањина у том делу Хрватске.
Иначе, Миле Секулић рођен је 1940. године у Тоболићу крај Слуња (Хрватска), али је његова породица 1945. колонизована у Војводину, код Сомбора. Каже да је његов „ћаћа одредио ко ће камо ићи” па су њега дали у официре и 1964, као поручник ЈНА, доселио се у Вараждин где и данас живи.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.617.510 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)