Obeležen Svetski dan autizma i jubilej užičkog udruženja 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Obeležen Svetski dan autizma i jubilej užičkog udruženja
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
02.04.2024 | 0 коментар(а)



Užice - U prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića,



gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i predsednice Autizma Srbije Nevene Jojić Petrović u Užicu je održana centralna manifestacija obeležavanja 2. aprila Svetskog dana autizma. Ovom prilikom obeležen je i značajan jubilej, 20 godina postojanja užičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, navodi se na sajtu grada Užica.

U ime užičkog udruženja koje je ove godine domaćin obeležavanja Svetskog dana autizma u Srbiji prisutnima se obratila Zorica Mitrović. Govoreći o radu udruženja naglasila je da je svih ovih godina njegov zadatak unapređenje položaja dece sa autizmom i njihovog tretmana.

Domaćin obeležavanja Svetskog dana autizma u Srbiji Zorica Mitrović

„Svih ovih godina kroz razne aktivnosti tribine govorili smo o položaju, problemima, mnogobrojnim potrebama, ali i mogućnostima naše dece. Svojim radom udruženje je obuhvatilo 20 dece i mladih ali i odraslih sa autizmom i 64 člana njihovih porodica, što nije mali broj s obzirom da je autizam višestruki razvojni poremećaj koji pogađa celu porodicu i nažalost sve je češći. Danas naša deca i njihove porodice imaju daleko veću podršku u svojim životima. U našem gradu imaju pravo na uslugu ličnog pratioca, pravo na korišćenje usluga dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom, pravo na stručni rad koji se sprovodi u udruženju u kontinuitetu, kao i pravo na druge socijalne usluge iz nadležnosti Gradskog centra za usluge socijalne zaštite i svaku drugu vrstu informativne, pravne, iskustvene i druge potrebne pomoći”, naglasila je Mitrović i dodala da se i pored ovakvog napretka mora raditi na daljem unapređenju kvaliteta života članova udruženja i njihovih porodica.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

Uz čestitke povodom Dana autizma i jubileja užičkog udruženja, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je grad Užice jedan od onih koji se može pohvaliti veoma dobrim rezultatima, kada je reč o udruženjima osoba sa invaliditetom i saradnji sa njima, kako u pogledu obezbeđivanja prostora i finansijske podrške, tako i u realizaciji brojnih zajedničkih projekata.

„Naravno naša podrška ogleda se i u svim ostalim aktivnostima koje realizujemo sa ciljem unapređenja infrastrukture i povećanja pristupačnosti. Pored već postojećih liftova, rampi i taktilnih staza, radimo na izgradnji novih, pa smo nedavno završili izgradnju lifta ovde u Gradskom kulturnom centru, kako bismo svima približili kulturne i zabavne događaje u godini u kojoj nosimo titulu Prestonice kulture Srbije. I naša vozila u javnom gradskom prevozu prilagođena su osobama sa invaliditetom, a u centru grada postavljena je interaktivna klupa upravo na njihovu inicijativu. Kažu da lek za autizam ne postoji i da je lek zapravo jaka i čvrsta porodica, ljubav i razumevanje. Na nama je da nastavimo da radimo na osnaživanju tih porodica i što boljem kvalitetu njihovog života, jer Srbija bez barijera i Užice bez barijera, naš je zajednički cilj, koji ćemo sigurna sam ostvariti kao i sve do sada”, rekla je gradonačelnica.

Zadovoljstvo urađenim u proteklom periodu izrazio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković

„Sve to još jednom pokazuje da je Užice zasluženo u ovoj godini srpska prestonica kulture, jer odnos prema našim sugrađanima, osobama sa invaliditetom, jeste stvar opšte kulture, jeste stvar i kulturnog i životnog standarda, koje jedno životno okruženje dostiže. Užice se u odnosu na druge gradove zaista ističe po socijalnoj politici i politici uključivanja osoba sa invaliditetom i politici uklanjanja barijera, na koje takve osobe i njihove porodice nailaze i verujem da je i to bio jedan od razloga da se ovde okupimo. Lično, nisam pristalica da jedan dan u godini posvetimo nečemu, jer godina traje 365 puta duže i to bi, zapravo, trebao biti dan u kome podvlačimo crtu šta smo to uradili u prethodnih godinu dana, sa čime možemo da se pohvalimo i da sebi zadamo zadatke za naredni period”, naglasio je Selaković.

On je najavio da će Užice u ovoj godini otvoriti Dnevni boravak za odrasle osobe sa invaliditetom i podsetio da su prošle godine prostorije četiri udruženja uključujući i gradsko udruženje osoba sa autizmom renovirane uz podršku kompanije „Dunav”. Ministar je saopštio i lepe vesti vezano za izgradnju prilazne rampe na Gradskom bezenu.

Atletskom klubu osoba sa invaliditetom Pora, a na predlog paraolimpijca Miloša Zarića odobreno je 2,9 miliona dinara da se Gradski bazen izgradnjom posebne prilazne rampe učini pristupačnim osobama sa invaliditetom. I sve što se radi u Užicu ogledni jeprimer svim lokalnim samoupravama u Srbiji kako treba da se odnose prema osobama sa invaliditetom, rekao je Selaković i najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv za socijalna preduzeća, za čiji razvoj će u narednom periodu biti opredeljeno 1, 4 miliona evra.

Ispred Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom zahvalnost resornom ministarstvu i Sektoru za zaštitu osoba sa invlaiditetom izrazila je predsednica Nevena Petrović Jojić.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom -  Nevena Petrović Jojić

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naš je dugogodišnji partner i finansijska podrška, koja je od neprocenjivog značaja za rad svih naših udruženja, koji nas dugi niz godina finansiraju putem programskog konkursa kao i naš partner u kreiranju Srbije bez barijera. Zahvaljujući ovom ministarstvu u toku je izmena i dopuna pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluge socijalne zaštite u delu personalne asistencije i stanovanja uz podršku, koja je od ogromne važnosti za sve nas kao roditelje i za našu decu”, kazao je Selaković.

U holu Gradskog kulturnog centra otvorena je izložbe radova „Plavo srce u prestonici kulture 2024”, muzički nastup priredili su članovi udruženja, članovi Dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom i učenci Muzičke škole, a u rpogramu su učestvovali i učenici Užičke gimnazije.

Ovom prilikom u kabinetu gradonačelnice održan je i kratak sastanak, tokom kog se razgovaralo o narednim projektima koji će biti realizovani uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice autizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.651.921 посета
Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)