Почињу дани ромске културе у Чачку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Почињу дани ромске културе у Чачку
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
06.04.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Уз традиционални поздрав „Бибијако састипе“ (У здравље, Бибијо) у Чачку, првој



Националној престоници културе, почињу Дани Ромске културе, који ће трајати од 7. до 12. априла као део програма „На калдрми“ пројекта „Чачанска родна“.

Бибија, ромска заштитница, исцелитељка и још увек неканонизована светица слави се међу Ромима православне вероисповести широм света. Прослава Бибије, која од 1929. има и своју икону, на којој је исцелитељка окружена ромском децом, од 2019. уврштена је у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.

Ове године, у Чачку Бибија ће бити обележена специјалним програмом у организацији ромских удружења. Биће организовани: изложба, традиционална трпеза, наступи културно - уметничких друштава и плесних група, филмске пројекције и концерти бендова Кал и Прити лауд.

Бенд Кал

Већ у петак 7. априла у 21 час у Великој сали Културног центра биће одржан концерт бенда Прити Лауд, који је први ромски женски хип-хоп бенд. Настао је у оквиру ГРУББ фондације 2014. године на иницијативу групе девојака и младих жена од 15 до 27 година. Познато је да су Ромкиње углавном домаћице, рано напуштају школу и удају се младе. Међутим, Прити Лоуд разбија овај стереотип. Стварајући јединствену музику поносно спајају реп и хип хоп са ромским звуком, а савремене и урбане покрете са традиционалним плесом. Кроз своје текстове шаљу јасне поруке о важности образовања, праву на сопствени избор, самосталности и поручују да „рани бракови нису ромска традиција”.

Прити Лауд, Фото: Нада Зганк

У суботу, 8. априла у 18 часова у Културном центру Чачак биће отворена изложба „Бибија – ромска слава” и биће приређено представљање посне трпезе за Бибију, ауторке изложбе и каталога Снежане Шапоњић Ашанин и Иване Ћирјаковић, етнолога Народног музеја Чачак.

Истог дана, 8. априла, у Великој сали Културног центра биће одржан културно – уметнички програм „Најсам Коркоре – Нисмо сами” посвећен Светском дану Рома. Публика ће уживати у рецитовању ромске поезије најпознатијег савременог ромског песника Јована Николића Јофе и песника Мирослава Пауновића, беседама о особеностима ромског језика Милована Сандића, аутора књиге „Чудесни свет Рома”, затим ромским мелодијама на кларинету у извођењу Александра Поповића, ромским песмама у извођењу оркестра „Џипси Алексићи”, плесним тачкама плесног ансамбла ветерана града Чачка Исмета Реџепија и КУД Фабрике резног алата који ће публици представити ромске народне игре.

У недељу 9. априла, у 20 часова у великој Сали Културног центра наступа чувени бенд Кал, који више од две деценије кроз своју музику представља културу ромског народа, како у земљи тако и у иностранству. Познатији као креатори еклектичног звука који настаје симбиозом разноликих музичких жанрова, попут музике Западног Балкана, свинга, џеза, блуза и попа, Кал бенд доноси један сасвим оригиналан и неодољив звук. Спој балканског стила и ромског ритма коју су западни музички киритчари назвали: Рок´Н´Рома или Џипси Рокабили.

Зоран Таировић

И за крај манифестације у уторак, 11. априла, у 20 часова у малој сали Културног центра почиње Фестивал Ромског филма (ФРОМ). Овом приликом биће приказан документарни филм ЛЕX ХОМЕЛЕСС, док ће следећег дана 12. априла на репертоару бити играни филм Час анатомије и експериментални филм Црвенкапа. Сценарио и режију за ове филмове потписује Зоран Таировић.

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak dani romi kultura

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.533.064 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)