Извоз не престаје: За Русију иде 1.500 тона јабука и 12 хиљада литара српске ракије 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Извоз не престаје: За Русију иде 1.500 тона јабука и 12 хиљада литара српске ракије
Trenutno na sajtu: 280       |       Podeli:
20.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - И док за бројне српске произвођаче Русија више није обећана земља, са чијег су тржишта годинама
Фото: РИНА

уназад убирали милионске приходе, чачански воћари наставили су да 
сарађују са овом источном земљом.

Небојша Јовановић, директор ЗЗ "Чачанска јабука" каже да ће 80 посто њиховог воћа бити продато у Русију.

"Највећи део ускладиштених јабука оде на руско тржиште, као и део из приватних хладњача, то је око 1500 тона, а у питању су сорте ајдаред, златни делишес и грени смит", изјавио је Јовановић  за РИНУ.

Небојша Јовановић, фото: РИНА

Он истиче да је цена јабука у овом тренутку најнижа и зато произвођачима саветује да је ускладиште, а затим продају и извозе од децембра до априла, кад је понуда слабија.

"Сада у Русију стижу јабуке из Казахстана и Молдавије и цена је много ниска. Исто је и у нашој земљи, велика је понуда, тако да ово воће сада продаје само ко мора и ко нема где да га складишти. Поједини воћари одлучује се чак и да род баце, што никако није решење, јер једини начин да се заради јесте складиштење и чекање боље цене", наглашава Јовановић и додаје да се цена јабука увек формира на седмичном нивоу.

Руско тржиште, према његовим речима, постаје све захтевније, али воћари удружени у ЗЗ "Чачанска јабука", прошли су све неопходне класификације.

Фото: РИНА

"Руси су постали јако пробирљиви, постављају ригорозне услове кад су у питању квалитет, здравствена безбедност и начин паковања", наводи Јовановић.

Из овог дела Србије, у Русију не иде само јабука већ и ракија, јер су Руси изразили жељу да увезу сувоборску препеченицу.

"Добио сам понуду да 12 хиљада литара ракије извеземо у Русију, ја сам понудио шест хиљада, а они су изразили жељу за дупло више, тако да ћемо са сарадницима успети да им обезбедимо ту количину. Знамо да они пију вотку, али изгледа да су решили да пробају и српски домаћи производ", изјавио је Јован Чековић из Коштунића.

Иначе, Руси су ове године забранили увоз брескви, нектарина и шљива, од четири српска извозника и 200 произвођача, као и увоз свињског меса које производе четири српске компаније.

 

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


jabuka izvoz rusija cena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.012.512 посета
Тренутно на сајту: 281 посетилац(a)