Ружић: Образовање један од апсолутних приоритета Владе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ружић: Образовање један од апсолутних приоритета Владе
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
24.02.2023 | 0 коментар(а)



Влада Србије наставља да препознаје образовање као један од својих апсолутних приоритета,

рекао је данас министар просвете Бранко Ружић, који председава Међуминистарским координационим саветом о јавним политикама у области образовања, којем присуствује и шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Ружић је објаснио да је средином 2021. године Влада усвојила стратегију за развој образовања и васпитања до 2030. године, када је потврђен значај реформе, као и да су предвиђене јасне и свеобухватне мере и активности за испуњење постављених циљева.

„Током претходних месеци, Министарство просвете је водило један инклузиван процес који довео до израде акционог плана за спровођење новог стратешког оквира у области образовања", објаснио је Ружић и додао да би према том плану, Србија до 2030. године требало да реформише образовање по мерама ЕУ.

"Наш стратешки оквир наглашава да систем образовања треба да буде усмерен на оспособљавање младих људи да после школовања могу да раде, али и да развијамо културу целоживотног учења", казао је Ружић.

По његових речима, Србија ће постићи стандард квалитетног образовања по угледу на ЕУ, кроз отворено, демократично образовање где ће за све бити обезбеђене једнаке шансе.

Подсетио је да је ЕУ подржала реформе образовања средствима помоћи у значајним износима, укључујући и буџетску подршку од 2017. до 2019. године, када је успостављена динамика одржавања скупова на високом нивоу.

"Уверен сам да ће као и на ранијим састанцима међуминистарског савета, наш сусрет бити конструктивна и отворена размена ставова, искустава и планова у области образовања као и јачању наше сарадње", закључио је Ружић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре оценио је састанке међуминистарског савета као "добру праксу, која шаље важну поруку да Србија улаже у своје младе и образовање, што је најбоља инвестиција".

"Честитам Србији на позитивној процени вашег учинка који је ушао у годишњи извештај Европске комисије за 2022. годину, посебно честитке за усклађење система високог образовања са препорукама ЕУ", рекао је Жиофре, и похвалио активно учешће Србије у програмима студентске размене Ерасмус и Хорајзон 2020.

Објаснио је да је образовање једна од области која је због пандемије и других изазова била под посебним притиском, тако да није случајно додатно улагање у област образовања и подсетио како је ЕУ 2022. годину посветила младима, а ова година је посвећена развоју вештина.

 

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prosveta ruzic obrazovanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.317.961 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)