Нико нема права да сече шуме кад хоће и како хоће, чак ни власници 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Нико нема права да сече шуме кад хоће и како хоће, чак ни власници
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
07.10.2020 | 2 коментар(а)



Милион стабала шумокрадице покраду у Србији сваке године. Секу и у државним парцелама и у приватним, а ни сами нису свесни



колику штету наносе. колико је једном стаблу потребно да порасте. Шуме су у Западној Србији, односно на Голији, претрпеле велике катастрофе и од тада се нису опоравиле.

„Ревитализујемо део који је захватио шумски пожар 2012. Тада је изгорело 900 хектара четинара, сваке године то пошумљавамо и приводимо крају. Имамо и последица од климатских промена, последњих година долази и до сушења стабала”, рекао је Драган Белошевић из Шумског газдинства „Голија”.

А поред природних катастрофа које десеткују шуме, изгледа да јој је највећи непријатељ човек, јер људи мисле да ако је шума његова може да сече како хоће и када хоће.
Белошевић каже да Закону о шумама, подразумева за све власнике, државу и човека, исти начин газдовања.

„Власник мора да пријави сечу, да изађе шумар да означи и да добије потребну документацију. Ко то не уради чека га прекршајна казна или кривична. Имамо ми службу за приватне шуме и они врше контролу, али и сада постоји и савремена опрема па и ноћу кришом секу”, каже Белошевић.

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sume golija valsnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Prijepoljac

    Mene je sumar uhvatio da kradem sumu i pustio me
  • Дуле Јуда

    Немој млатити празну сламу! Један шумар од Јелице до Горњег Дубца за приватне а за државне шуме да и непричам ! Колико је кажњено за бесправно сечење и транспорт па и куповину дрва без одговарајуће документације и жига . Шта рећи!Туга !!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.835.619 посета
    Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)