Избеглице из Хрватске добиле кључеве стана у општини Лучани, остварење дугогодишњег сна за велики број расељених лица 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Избеглице из Хрватске добиле кључеве стана у општини Лучани, остварење дугогодишњег сна за велики број расељених лица
Trenutno na sajtu: 488       |       Podeli:
16.12.2022 | 0 коментар(а)



Лучани -Током погрома Срба из Хрватске, огроман број породица остао је без крова на главом. Читаве породице тада напустиле су своје огњиште,
Фото: РИНА

а спас потражиле и нашле у свим деловима Србије. Радослав Мирковић са својом породицом пре више од 25 година доселио се у Лучанима, а након скоро три деценије агоније коју су проживели, коначно су добили свој кров на главом, наводи агенција РИНА.

- Моја породица је избегла током у Олуји из Удбине, општина Титова Кореница. Путовање је трајало 13 дана и пре него што смо се скрасили у Лучанима, свој дом тражили смо у Апатину, Обилићу и Приштини. Међутим, у Лучанима сам се оженио и добио двоје деце који су сада одрасли људи. Све ове године провели смо као подстанари, али од сада за нас почиње нови, бољи живот за мене и моју породицу, и ово је једна од најлеших ствари која ми се у животу десила - казао је за РИНУ, Радослав Мирковић избеглица из Хрватске.

Данас су у Лучанима уручени кључеви 15 новоизграђених становаза избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

- После завршетка ове зграде и доделе кључева, можемо рећи да општина Лучани неће имати избеглице које немају нерешено стамбено питање. То је заиста једна велика ствар која ће им у животу пуно значити. Ви сте пре свега наши пријатељи, комшије и свакако промена овог простора у ком сте боравили у многоме ће допринети бољем квалитету живота - казао је Миливоје Доловић председник општине Лучани и додао је је општина поклонила земљиште, обезбедила све грађевинске дозволе и решила партерно уређење око зграде.

Регионални стамбени програм заједничи је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран средствима ЕУ.

- Мислим да је то за све нас јако леп и емотивни моменат, али и посебно за вас који сте дуго чекали да добијете нове станове. Ја ипак мислим да на овом примеру видимо солидарност народа Европске уније са људима у Србији и на западном Балкану којима је потребна помоћ оваквог типа. Европска унија годинама подржава обезбеђење стамбеног простора за избеглице након рата на простору бивше Југославије и са 236 милиона евра ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма - истакао је Герхард Салцер, представник Делегације Европске уније у Србији.

Вредност радова новоизграђених станова у Лучанима за 15 избегличких породица износила је 485.000 евра.


ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.603.587 посета
Тренутно на сајту: 489 посетилац(a)