Младунче видре појавло се на Јелици 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Младунче видре појавло се на Јелици
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
31.01.2023 | 1 коментар(а)



Чачак - Мештане села Јежевица подно планине Јелице, а у близини истоименог манастира изненадила је незвана,
Фото:РИНА

али љупка гошћа која је веома брзо побрала све симпатије и постала миљеница. Прво су зачули оштар писак, а недуго потом и угледали младунче видре. Оно што је било изненађење јесте њена питома природа.

- У близини манастира Јежевица постоји и један угоститељски објекат и наша комшиница Данијела ју је прва угледала. Била је код ње у кафани, а онда ју је она однела и испустила у реку јер је то њено природно станиште. Међутим, изненађењу није било краја јер се видрица вратила следеће јутро и ту је спавала седам дана, шетала по плочицама. Била је јако питома, сви су је мазили, каже за РИНУ мештанка Наташа Вујашевић.

Након што се у близини насељеног места појавило младунче, становници који живе у Јежевици потрвдили су да су видјали и родитеље ове младе видре у близини реке која је богата рибом и рачићима чиме се ове хитре животиње најрадије хране. Ипак, након сушног периода повукле су се на вишу надморску висину јер је водостај већи, а самим тим има и више хране за њих.

- То да на Јелици живе видре само је још један показатељ да ће ова наша предивна планина са правом бити заштићена као предео изузетних одлика.Видра је угрожена и строго заштићена врста у Србији, и сваки сачуван или спасен примерак је немерљив. Зна се да видре настањају само чисте реке, а наша је управо таква. Осим видри, овде се могу видети и веома ретки примерци корњача и лептира, прича Наташа.

Планина Јелица чини природну границу између Драгачева и чачанске котлине у северозападном делу, где прелази у Овчар планину, а у југоисточном делу се надовезује на подручје Пекчанице. Захваљујући свом релативно изолованом положају, подручје које се предлаже за заштиту спада у зоне очуване природе и специфичан је склоп биолошке, геолошке и предеоне разноврсности и културно-историјског наслеђа.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Ramamti Ezer

    Divna vest nakon poplave užasa, tragedija i besmisla. Uskoro će ova i druge životinje moći da žive na ovoj planeti pored ljudi. I to u rajskim uslovima. Bog je to davno obećao, a on ne može da laže.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.112.618 посета
    Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)