Srbija, Slovenija i Mađarska udružile berze električne energije 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Srbija, Slovenija i Mađarska udružile berze električne energije
Trenutno na sajtu: 592       |       Podeli:
10.04.2024 | 0 коментар(а)



Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su svoje berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje



električnom energijom u regionu, izjavila je Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su u Budimpešti direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX.

Đedović Handanović je tim povodom ocenila da je ovo od značaja za dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema i da se regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila i Mađarska, a Elektromreža Srbije (EMS) postaje vlasnik 25% berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

Ministarka je navela da će zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije, obezbediti pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije i pozitivno uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu.

Generalna direktorka Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić istakla je da se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

Matejić je ocenila da ovo spajanje donosi višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje.

Osim toga, realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni su uslovi da EMS nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR-om, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za Srbiju za ukidanje CBAM takse, poručila je Matejić.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT.

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.

Potpisivanju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije Veljko Kovačević, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer.

GZS/eKapija

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti srbija struja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.635.803 посета
Тренутно на сајту: 593 посетилац(a)