У октобру забележен рекордан број заражених и преминулих од корона вируса у Србији 


Danas promenljivo oblačno i toplo sa lokalnom pojavom kiše              Preventivne preglede obavilo više od 23 hiljade građana Srbije              Tokom proteklog vikenda na putevima u Srbiji stanje bezbednosti saobraćaja značajno pogoršano              Požar na deponiji Duboko ugašen na površini većoj od 70 odsto, u toku aktivnosti na gašenju žarišta              Vučić - Grupa građana je dobila ogroman novac da ruši Čačak i Todorovića              Od danas se smeće iz Čačka odvozi na kraljevačku deponiju             

 
У октобру забележен рекордан број заражених и преминулих од корона вируса у Србији
Trenutno na sajtu: 318       |       Podeli:
02.11.2021 | 0 коментар(а)



Месец за нама дефинитивно ће остати упамћен као „црни октобар”, пошто је у њему заблежен рекордан број заражених,

али и преминулих од корона вируса у Србији од почетка епидемије.

Иако није оборен рекорд по броју заражених у једном дану (8.467 колико их је било 28. септембра), нити по броју преминулих за 24 сата (69 колико је регистровано 4. децембра 2020.), на месечном нивоу смо забележили цифре које нисмо од 6. марта прошле године када је у Србији регистрован први случај обољевања од ковида-19.

Прошлог месеца било је више од 200.000 потврђених случајева обољевања од короне, мада се епидемиолози слажу да је реалан број заражених, посебно оних асимптоматских, знатно већи, два или три пута.

„Из контаката са људима са којима сам нон-стоп у вези, ситуација је трагична, ужасна, катастрофална. Имате сваки дан скоро 8.000 заражених. Та бројка никако битније не пада. Осцилације од пар стотина или хиљаду новозаражених не значи ништа, ако знате да се један из породице тестира, а двоје се не тестирају”, рекао је пре пар дана вирусолог и микробиолог др Миланко Шеклер.

Са њим се потпуно слаже и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

„Број оболелих ђака је можда и двоструко већи од пријављеног, пошто се не тестирају сва деца, а неки родитељи шаљу децу у школу и са симптомима који указују на ковид”, рекао је Тиодоровић.

Колико је ситуација озбиљна сведочи и податак да је скоро током целог октобра проценат позитивних био изнад 30 одсто, што значи да је свака трећа тестирана особа била позитивна на корону. И оно што је вероватно најболније, прошлог месеца смо забележили и црни рекорд по броју преминулих, јер је према званичним подацима од последица ковида-19 преминула 1.721 особа, наспрам 1.597 колико смо преминулих имали у децембру прошле године. И то иако сада имамо на располагању вакцину, за разлику од пре годину дана.

Последњих десетак дана нисмо имали дан са мање од 60 умрлих. А међу њима је било трудница, па чак и два дечака од 13 и 16 година.

„Ситуација је тренутно јако лоша. Имамо седам недеља са преко 6.000 дневно оболелих у просеку - то никада до сад није било! Користе се капацитети нових ковид болница, и поред тога ми имамо ситуацију да кревета нема”, просто је завапио недавно др Предраг Кон.

Према подацима Републичког завода за статистику у септембру ове године у Србији смо имали дупло више умрлих него што је рођено беба. Нема никакве сумње да ће бројке за октобар бити још страшније.

„Овај талас ће сигурно трајати до Нове године. Ова необична кривуља полако ће се спуштати, али због зиме и већег броја људи у затвореном имаћемо повремено и пикове, односно повећања броја заражених. По мојој процени бројке ће ићи полако наниже, биће и сличних као сада, али нећемо имати више од 10.000 заражених”, рекао је епидемиолог у пензији проф. др Радмило Петровић.

Ипак, без обзира на црне корона бројке, те упркос захтевима медицинског дела Кризног штаба за увођењем знатно рестриктивнијих мера, једино смо добили “полуосакаћене” ковид пропуснице које важе само у угоститељским објектима и то искључиво након 22 часа.

 

 

 

ГЗС/Блиц




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kovid srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.610.938 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)