Повишица пензија могућа већ у новембру: Нови закон по швајцарском моделу ће бити усвојен на јесен 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Повишица пензија могућа већ у новембру: Нови закон по швајцарском моделу ће бити усвојен на јесен
Trenutno na sajtu: 356       |       Podeli:
12.06.2019 | 0 коментар(а)



Нови закон по коме ће пензије расти у складу са "швајцарском формулом" треба очекивати на јесен,

а прво повећање пензија у складу са новим моделом већ крајем новембра или у децембру ове године, сазнаје „Блиц Бизнис".

„Швајцарски модел" практично би значио да ће пензије укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То би у тренутним околностима практично значило повећање од око пет одсто, што би на примеру просечне пензије од 26.300 динара значило додатних 1.315 динара. Толико повећање у новчанику требало би очекивати већ крајем новембра или у децембру ове године с обзиром на то да су измене закона о пензијском систему планиране за јесен.

„План је да се о швајцарском моделу додатно разговара са ММФ чија делегација у Србију долази почетком октобра, а који су начелно већ прихватили нову формулу када су недавно били у Београду. Тако би се на закону могло радити одмах након њиховог одласка, и повишице би требало очекивати већ крајем новембра или током децембра. Толика флексибилност у смислу померања два месеца пре почетка наредне године је дозвољена и могућа", каже извор Блица.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је недавно да ће се у међувремену разговарати о још неколико модела, али да ипак очекује "да ће овај модел (швајцарски), као најправеднији и најбољи, бити усвојен".

„То је модел који се примењује у великом броју земаља и мислим да је најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља, инфлацију и раст плата, а који су и основне детерминанте висине пензија", прецизирао је недавно министар финансија.

Швајцарска формула за усклађивање пензија у Србији, иначе, није новост. У нашој земљи овакав начин обрачуна пензија уживао је широку друштвену подршку све до 2006. године када је формула укинута због инсистирања Светске банке а у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Пензионери су били незадовољни и тада је дошло до великих, економски неодрживих, ванредних повећања пензија 2008. која су проузроковала вишегодишњу пензијску и буџетску дестабилизацију. Потом су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године. Раније је „Блиц Бизнис" писао о новим условима за пензионисање мушкараца, а можете прочитати и о новим условима за пензионисање жена.

ГЗС/Блиц Бизнис

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.284.488 посета
Тренутно на сајту: 357 посетилац(a)