У подјеличком селу Јежевица одржан Сабор качамака: Манифестацију отворила Бранкица Јанковић повереница за заштиту равноправности 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У подјеличком селу Јежевица одржан Сабор качамака: Манифестацију отворила Бранкица Јанковић повереница за заштиту равноправности
Trenutno na sajtu: 505       |       Podeli:
02.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У чачанском селу Јежевица у самом подножју планине Јелице одржан 4. Сабор Качамака, јела које је у најтежим
Фото: ГЗС

временима хранило наше претке, а многе од нас сећа на детињство када су нам наше мајке, баке и тетке припремале и сервирале са пуно љубави.

Сабор Качамака су основоле жене из Удружења ,,Евгенија" и Савет МЗ Јежевица. Качамак је био неправедно запостављен, а сада је поново то јело добило заслужено место, кажу жене из Удружења ,,Евгенија".

Фото: ГЗС

Овај четврти по реду Сабор у част качамаку, отворила је Бранкица Јанковић, повереница за родну равноправност, која је том приликом истакла важност и значај жена на сеоском подручју, посебно истакавши овакав пример смелости жене да се одваже и покрену једну овакву манифестацију.


,,Већина акција су везане за градове што је неправедно, наравно да не можете сами да се борите, ако немате јако цивилно друштво, удружења жена у селу. Оно што је мени овде најупечатјивије јесте то што су овде све жене чланице овде са својим партнерима, мужевима, момцима, има и девојчица, и жена у средњим годинама, има и старијих", рекла је Бранкица Јанковић, повереница за родну равноправност.

Бранкица Јанковић отворила "Качамакијаду", фото: ГЗС

Јанковић је за Јежевицу и такозвану „Качамакијаду“ нагласила да је ово место где се осећате срећно и привилеговано, ово су они дани када се ужива у послу, јер подржати овакву манифестацију јесте част.

„Качамак је јело на коме сам и ја одрасла, недалеко одавде у Горевници. Ми сви носимо успомене и радимо оно што смо научили у детињству и носимо то са собом, па је самим тим битно да се не забораве ни стари занати, ни стара јела, као ни наша традиција, а то најбоље наравно раде жене. Верујем да ће тек доћи њихово време и да неће бити потребе за пројектима, већ за оваквим манифестацијама, јер је и даље вунена чарапа, вунени прслук , ћилим, шара на кошуљи има своју причу о нашој домовини. То су сати и сати непроспаване ноћи, данас сам се подсетила вретена, које дуго нисам видела, а ове жене у Јежевици нашле су снагу да очувају старе вештине“, закључила је Јанковић

.Наташа Вујашевић испред Удружења „Евгенија“ нагаласила је да поред Удружења, савета Месне заједнице, ову манифестацију је организовало у ствари село Јежевица.


„Морам тако да кажем, јер је овде цело село, цело село је помогло. Ова манифестација има за циљ да се подсетимо старих заната и јела, посебно качамака који је многе од нас отхранио, да се врати на трпезу поново. Желимо да се одавде чују смех и шала, да се оре песме и све оне праве животне вредности у виду традиције. Овде су узела учешћа у кувању качамака, како из нашег села, тако из околних, такође и из неких других места и градова широм Србије, надамо се да ће ово трајати и бити све болља и већа манифестација“, закључила је Наташа Вујашевић за Глас западне Србије.


ГЗС

Фото: ГЗС

Фото: ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kacamak manifestacija brankica jankovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.410.722 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)