Век лекција међу рекама 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Век лекција међу рекама
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
05.09.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - Сељаци у Међуречју и околини, под Голијом, градили школе уз јадиковке и вапаје

властима. Симо Орестијевић из Косовице „понизно моли министра“ 1890. да одобри наставу. Прва слова у обновљеној брвнари у Међуречју 1922. године.

Пошто „нису добили радосну вест на учтиву молбу” господину министру просвете и црквених послова Србије у јулу 1890. године, да се одазове жељи сељака и одобри отварање школе, саграђене знојем и последњом зарадом, председник косовачке општине Симо Орестијевић га већ 28. августа у име грађана „најпонизније моли да изволи наредити да се зграда прегледа и одобри и наставник за исту постави”.

Уз обећање да ће села школу снабдети свим потребама и „одмах привести преко 30 ђака”, Орестијевић износи јадиковку и вапај:

„У овако жалосном стању нама планинцима не остаје ништа друго до да се бринемо свом снагом да бар наш подмладак осећа бољи изглед за живот, а то им сами не можемо учинити... Спас и будућност наше деце лежи једино у школовању, али и овде нам стоје на путу грдне препреке, јер у једном овако великом и раштрканом срезу нема више од шест школа...”

Лучоноше - први учитељи: Урош Оцокољић и Ђорђе С. Јокановић

Овако на страницама књиге „Школа међу рекама” Светислав Љ. Марковић сведочи о отварању прве школе у крају, али и тешкоћама и упорности мештана Међуречја у општини Ивањица да обезбеде деци прозор у свет.

„Петогодишњи истраживачки рад аутор монографије др Светислав Љ. Марковић, професор Факултета техничких наука у Чачку, посветио је 100-годишњици рада ОШ "Вучић Величковић" у Међуречју, у којој је био ђак. Уз бројну архивску грађу и литературу осветлио је историјат пет школа у шест села, где су се просветари борили, не само са неписменошћу и тешким условима за рад, него и са немаштином, беспућем”, истакла је рецензент књиге Лела Павловић, директор Историјског архива у Чачку.

Монографија - Светислав Марковић и Лела Павловић

Недалеко од места на коме се састају две највеће реке овог краја, Моравица и Ношница, становници села Међуречје, Рокци и Мана 1921. купили су и преуредили брвнару, обезбедили и стан за првог учитеља. У четири разреда било је 78 ђака, а до краја године их је број повећан - на 85 дечака и пет девојчица.

У својеврсном времеплову краја записано је да је градња нове зграде започела 1926. године, да је у осмолетку прерасла 1953. године, а већ у две следеће село је добило струју и телефон.

Времеплов - живот краја и пет школа

„Осмолетка у Међуречју имала је 717 ђака школске 1963/64. године, наставу је изводило 17 учитеља и само један наставник. Данас броји само 40 ђака, а у истуреном одељену у Црвеној Гори је последњи ђак, док су учионице у Куманици и Комадинама затворене пре скоро пола века, а у Косовици пре непуне три деценије”, наглашава Марковић.

Акција пошумаљавања на Голији

Ђаци за понос

Крај се поноси што су у овдашњим клупама прва слова срицали универзитетски професори Радосав Бошковић, Вучић Ђокић и Милија Калушевић, као и доктори наука Небојша М. Азањац, Светислав Љ. Марковић, Снежана Станић Вукојчић, Милинко Дабовић, Сања Маричић, Милан Нововић, Иван Глишић, Слађана Марић и Ана Арсић.

Први учитељи - богослови

Лучоноше писмености у крају били су - богослови. За првог учитеља у Косовици постављен је Урош Оцокољић (1864-1945) из Лисе, а у Међуречју Ђорђе С. Јокановић (1899 -1982) из Ковиља. Земљаци и данас помињу да је на споменику учитељу Ђорђу и супрузи Заги, на чачанском гробљу, уклесан епитаф: "Јавор стоји, Голија стоји, а од људи како који". То их, кажу, подсећа на Ђолову животну филозофију...


Новости, Д. Гагричић / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica medjurecje skola jubilej monografija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.118.698 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)