Да ли киосци који продају брзу храну могу да раде до 21 час и викендом? 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Да ли киосци који продају брзу храну могу да раде до 21 час и викендом?
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
09.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Влада Републике Србије усвојила је најновије препоруке Кризног штаба за заштиту
Илустрација, фото: ГЗС

здравља становништва од заразне болести Covid-19 које су на снази од 4 до 15 децембра 2020. године. На званичном сајту Владе је објављено да „продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час“.

Међутим, овакав став Кризног штаба и Владе се различито тумачи, како широм Србије тако и у Моравичком округу, кад је реч о киосцима у којима се продаје брза храна.

У Јужнобанатском управном округу чије је седиште у Новом Саду, Подунавском са седиштем у Смедереву, Шумадијском са седиштем у Крагујевцу, Пиротском са седиштем у Пироту, и многим другим, као и у Београду, киосци који продају брзу храну и имају регистровану угоститељску делатност раде до 21 час, како радним даном тако и викендом.

Предузетници у Моравичком округу ових дана обијају врата тражећи од надлежних став по овом питању јер не желе да крше пропис али нити да им се ускраћује право на рад тврдећи да то држава одлуком Владе и није учинила. Док санитарна и тржишна инспекција сматрају да немају право на рад до 21 час, нити викендом, осим доставе хране на кућне адресе, начелник Моравичког управног округа има другачије мишљење.

Ја и већина мојих колега сматрамо да донете мере имају за циљ спречавање масовног окупљања и ширења вируса а не забрану рада људима који од тога живе. Што се мог става по овом питању и тумачења мера Владе тиче, киосци брзе хране могу да раде до 21 час радним даном и викендом, јер не долази до директног контакта између купаца и продавца, нити уласка у објекат приликом куповине“, прецизан је Јоловић.

Јоловић је нагласио да о здрављу становништва брину држава и сами грађани. Држава кроз улагање у унапређење здравственог система, и то чини на најбоље могући начин, а грађани су ти који треба да воде рачуна о сопственом здрављу.

Фото: ГЗС

Др Бранисла Тиодоровић, дугогодишњи редовни професор Медицинског факултета, шеф Катедре за епидемиологију, некада директор Института за јавно здравље у Нишу и члан експертског тима за заразне болести у Министарству здравља, члан Кризног штаба Владе Републике Србије, одговарајући на директно питање у јутарњем програму РТС да ли киосци са брзом храном могу да раде за викенд је рекао: „киосцима је остављено да раде, и могу да раде за викенд, из разлога јер се сматра да не долази до директног контакта између купца и продавца, и ако се то поштује они могу да раде“, рекао је Тиодоровић.

У једној локалној самоуправи у Моравичком округу комунални инспектор, очигледно у недоумици како да поступа, саветовао је власника киоска брзе хране да уместо кроз шалтер пљескавице продаје на врата чиме би испунио критеријум кућне доставе.

Последњим изменама Закона о заштити здравља становништва од заразних болести непосредну контролу поштовања радног времена врше комунална инспекција и комунална милиција, који ће, по свему судећи, бити ти који ће се одредити према овом питању.

Како незванично сазнајемо, санитарна инспекција ће реаговати само по пријавама грубог кршења противепидемијских мера, масовног окупљања и у сарадњи са Заводом за јавно здравље и полицијом бавити се неодговорним грађанима који крше меру кућне изолације.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak moravicki okrug kiosci brza hrana salterska prodaja inspekcije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.344.217 посета
Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)