Пршутијада у Мачкату слави своје пунолетство 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Пршутијада у Мачкату слави своје пунолетство
Trenutno na sajtu: 467       |       Podeli:
30.01.2018 | 0 коментар(а)



Чајетина - Популарна "Пршутијада", 18. сајам сувомеснатих производа одржаће се од 2. до 4. фебруара,

у порти цркве Светог Пророка Илије у Мачкату, где ће своје производе излагати 20 локалних произвођача.

"Пршутијада" је по својој масовности и географском пореклу посетилаца спада у ред националних манифестација. Пршутијаду посети преко 10 000 посетилаца из читаве земље, а идеја за покретање догађаја проистекла је од локалних произвођача са циљем да се дода вредност производу који се традиционално производи на уском подручју, стандардизује квалитет, заштити географско пореклo ,очува пашни тов и наравно промоција.

Свечано отварање овогодишње „Пршутијаде“ заказано је за 2.фебруар, у 11 часова,када ће бити проглашени победници у категоријама: говеђа пршута, свињска пршута, овчја стеља, сланина и домаћа кобасица. Одлуку о томе донеће стручни жири, док ће органолептичку контролу вршити Југоинспект из Беорада. Тродневну манифестацију пратиће богат културно-уметнички програм, а последњег дана организовано је извлачење добитника наградне игре. Ове године ће бити и иностраних гостију на Сајму:

„У питању су излагачи вина из Македоније, француски сиреви, произвођачи пршута из општине Тињан и делегација града Лангирано, округ Парма из Италије, са својим пармским пршутом. Као и претходних година посетиоце очекују вредне награде. Прва награда је пакет пршуте, друга пакет сланине, а трећа пакет домаће кобасице. Једна од вредних награда је и викенд за две особе у коначишту ТО „Златибор“ и ваучер за одређене садржаје у Авантура парку“, наводи Миљко Радишић из Златиборског еко аграра.

Организатор овогодишњег сајма је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа. Њихови чланови присуствовали су конференцији за медије, истичући да их радује чињеница да на сајму сваке године учествује све више излагача,и да је посета из године у годину све већа.

„Редовно учествујем на „Пршутијади“ и подржавам ову манифестацију и једини сам произвођач у Шљивовици. Посећивали смо многе иностране сајмове. Наша роба је препознатљива и по квалитету и по укусу у Србији,а и ван њених граница. Oве године очекујемо рекордну посећеност поготово што је у том периоду дечији растуст и очекује се велика посећеност на Златибору" рекао је Милош Радовановић, произвођач пршуте из Шљивовице.

Породица Анџић из Мачката такође годинама производи сувомеснате производе и учествује на сајму:

„Ми смо трећа генерација која се бави производњом и прерадом сувомеснатих производа. Своју робу пласирамо на Златибору, као и на осталим локалним пијацама: Ивањици, Новој Вароши, Косјерићу…Ова манифестација нам пуно значи, промовише нас као произвођаче, а промовише и село Мачкат“, рекла је Наташа Анџић.

Пријатељи манифестације су општина Чајетина, Златиборски еко аграр, ТО Златибор и Спортски центар Чајетина.

ТО Златибор




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.593.867 посета
Тренутно на сајту: 467 посетилац(a)