Кликом до књиге „Нова Варош из старих албума” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Кликом до књиге „Нова Варош из старих албума”
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
15.12.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Књига „Нова Варош из старих албума” Драгољуба Гагричића пред читаоцима

је и у електронској верзији, двадесетак месеци након штампања у издању Библиотеке „Јован Томић” у Новој Вароши.

Монографија на 182 стране доноси 320 фотогарфија, од којих су најстарије с краја 19. века, па до пре четири деценије. У уводу књиге ауотр подсећа да су фотографије огледало живота, да чувају мирис времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи.

Разгледница Нове Вароши с почетка 20. века

Фотографије које откривају занимљиву прошлост и богато наслеђе Старог Влаха подељене су у 12 тематских целина према сродности мотива, мада је границу тешко омеђити, а кратки текстови су покушај да се читаоци уведу у време и крајеве, да им се приближе људи, занимања, догађаји...

Слике са археолошких локалитета и ископина, са црквина и градина, као и светиња које чувају жар вере – својеврстан су времеплов наших трагова и раскршћа на старовлашкој утрини и аманета неимара да се не прекида памћење и везаност за претке.

Пролећни радови на њиви

Нововарошки крај је у последњих 150 година припадао територији више држава и уз границе и деобе, у вихорима пет ратова слободу дочекивао – три пута! Пред читаоцима су куле и граничне карауле зидане да вјекују, као и белези и слике ратника...

Странице монографије су и сетан поглед на завичај: сточари и земљорадници под бременом година и живота, карлице планинки и чобанска коначишта, руковети жетелаца и снопови на гувну, косачке мобе, последње етно-оазе на планинама, дело клесара и дрводеља – буде успомене на корене којих се, понекад, лако одричемо.

На староставним сликама су ишчилела занимања у преради конопље и вуне, израњају и слике народног градитељства и породичних задруга, момачких и девојачких надметања и најлепших изданака и дамара сеоског живота – моба, прела, сабора, светковина, свадби – тих чувара вере, традиције, корена, обичаја и народног духа.

Дан дуг, а корак све краћи

Ђачки споменари чувају успомене на најлепше животно добра, а објектив је бележио долазак путева и струје, те мењање земљописа у сливу Увца, али и подсећао на благо Златара.

У монографији оживљава „стара варош” са сокацима и чатмарама под шиндром, са дућанима, пиљарама и калдрмом, као и са сликама чаршијског живота.

 


Златар инфо / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos knjiga dragoljub gagricic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.428.594 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)