Пуни се фарма у Мрчајевцима 


вечерас концерт рибље чорбе на градском тргу у чачку              Данас смена сунчаних и облачних интервала, температура од 15 до 19 степени              Милорад Косановић, званично нови шеф стручног штаба ФК Младост              Вечерас са заласком сунца почиње месец рамазана              Од споменика у Негришорима остали само комадићи: Кинески неимари надокнадиће штету             

 


Пуни се фарма у Мрчајевцима
03.01.2016 | 0 коментар(а)



Мрчајевци – Фарма говеда у Мрчајевцима купила је јесенас сву кабасту храну из понуде, од Рудника, преко Равне горе и Сувобора до Маљена,

сместила под трем 280 тона сена и у складиште 1.800 тона силаже. Та новост весник је да ће ускоро, с пролећа, у највеће товилиште у Шумадији и Србији, где од 2010. године није било ни грла ни чувара, да буде усељено укупно 1.500 телади од 150 и јунади од 300 килограма, пише данас у штампаном издању “Политике“.

- Намеравамо да већ крајем фебруара сточарима у овом крају поделимо један број телади на услужни тов, сређујући успут фарму. План је да кооперанти од Каблара до Груже добију око хиљаду телади и да ми обезбедимо ветеринарску бригу. Та група од 10 до 15 сточара одгајаће по три генерације телади годишње за наше потребе, а очекујем да заједно са другим кооперантима отхране још око 1.200 великих товљеника, чије ћемо месо такође извозити – каже за „Политику” инжењер технологије меса Радиша Јевтовић (73), директор фарме у Мрчајевцима.

Он истиче да ће, на тај начин, фарма заједно са удруженицима годишње производити око 400 тона меса, а биће испоручено углавном на страна тржишта. Укупан српски извоз је, иначе, ове године био тек нешто већи, достигавши само 500 тона. Мрчајевачком плану претходи полугодишњи рад на обнови запуштеног товилишта и стратегија иза које стоје људи са изузетним искуством.

Фото: Г. Оташевић

Јевтовић је, наиме, од 1981. године био заменик „Генексовог” предузећа „Центропродукт” у Милану и остао да живи и послује у индустријском центру на северу Италије. Већ дуго, водећи је увозник српског меса на Апенине, али са израженом завичајном цртом. У родним Леушићима испод Сувобора и Равне горе већ 30 година опрема и допуњује старо српско село „Рајски конаци”, где долазе гости из разних делова Европе, чак и Швеђани. Прошлог јуна ушао је у посао са фармом у Мрчајевцима коју је 1979. основао његов пријатељ, Радич Нешковић (76) и која је, у саставу чачанског „Сточара”, са 10.000 товљеника годишње била највећи извозник меса из СФРЈ, упућиваног на три континента.

Од увођења санкција нашој земљи 1992., фарма више зврји празна него што ради, а кад је последњег пута пала у стечај појавио се, као купац, Радиша Јевтовић у име предузећа „Тера продукт 61” из Леушића. У свакодневни део посла одмах је уврштен и Радич Нешковић („Оживећемо сточарство у овом делу Шумадије”, каже оснивач „Сточара”) и замисао је да укључе што више људи, од ситних поседника некошених планинских ливада до сточара у моравској равници који су, пре много лета, дигли руке од гајења говеда.

- Ових дана узорали смо за силажу 20 хектара у равногорском крају, и обрадићемо још 30 у истом подручју, Прањанима, Леушићима и околним селима. Већина тих поља била су закоровљена, мештани причају да нису имали новца ни да покосе горске ливаде, а у реченим селима људи нам већ сада нуде пашу из идућег лета и закупљују туђе ливаде да би нам продали сено – вели Јевтовић.

„Тера продукт 61” је купила фарму почетком јуна 2015. решавајући, од тада, безброј проблема које и нису необични за српске прилике. Почев од тога да се у суду, али после куповине за коју гарантује држава, испоставило да усред средине фарме од 6,23 хектара наводно постоји нека мала пољопривредна апотека чији је власник друти човек. Па до чињенице да су грађевине, у које одмах може да се смести 2.300 товљеника, опљачкане, од прозора до олука.

 

Фото: Г. Оташевић

За 30 протеклих дана инжењер Милан Филиповић из Чачка је успео да очисти три товилишпта за 1.300 грла, убризгавајући под притиском кишницу из лагума фарме, и веома сам задовољан његовим радом – прича нам Радиша Јавтовић у току једног свог радног дана који је трајао 18 сати.

Иначе, Филиповић је из запуштене јаме на дну товилишта извукао 10.000 кубика талога и припремио постројење за прераду отпада, у складу са свим нормама ЕУ што је нарочито важно за фарму. Ту ће да буде раздвајана отпадна течност и после прераде усмеравана у наводњавање, док ће чврсти део стајског ђубрива да буде пакован у џакове, за цвећаре и пластенике.

Фарма ће говеда превозити на клање у Срем, а задњи делови черека већ имају купце у Италији који генерацијама, што је мало познато, код својих касапина између Вероне, Фиренце и Милана траже само говедину из Србије.

Г. Оташевић








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 139.989.675 посета
Тренутно на сајту: 218 посетилац(a)