Предлог популационих мера и мера за опстанак драгачевских села 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Предлог популационих мера и мера за опстанак драгачевских села
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
10.12.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Удружење грађана „Наше Драгачево“ из Гуче предало је у понедељак, 09. децембра Скупштини општине Лучани,

Већу општине и свим одборничким групама Предлог мера у области пронаталне политике и мера за спас драгачевских села, а пред разматрање Буџета општине Лучани за 2020. годину. Такође је предат и предлог Одлука о вантелесној оплодњи –ВТО.

Србија одумире и масовно се исељава. То на жалост није заобишло ни општину Лучани, односно Драгачево.

Последњих дана 2019. и почетком 2020. године Општина Лучани ће према демографским трендовима које последњих година пратимо пасти испод 18 000 становника, од чега ће бити испод 16 000 пунолетних. Само у периоду од пописа 2011. године до данас број становника наше општине пао је за готово 3000 лица (према попису из 2011. године било је укупно 20 894 становника).

Чињеница да је у школској 2019/2020 години у Kотражи уписано свега 6 ђака првака, у Kаони такође 6, у Вичи 9, Горачићима 12, док је у Гучи уписано свега 27 првака, све заједно треба озбиљно да нас забрине. У последњих 7-8 година у нашој општини рађа се годишње свега од 120 до 155 беба, а трендови показују да од њих бар 15-20 % касније не уписује први разред на подручју наше општине већ се са својим родитељима одсељавају из Драгачева.

И околне општине бележе на жалост овако лоше трендове, а слично је или горе и у већем делу Србије.

Многи ће рећи да смо према оваквој пошасти и проблему немоћни и да је овај процес незаустављив. Ми као локално Удружење ипак сматрамо да је могуће комбинованим и добро осмишљеним мерама Државе и локалних самоуправа, ове негативне трендове бар ублажити и успорити на кратак рок, а дугорочно одговорном и континуираном политиком и зауставити.

Kонкретно свака локална самоуправа морала би учинити све што је у њеној моћи, а могућности нису често велике, за подршку демографској односно про-наталној политици на свом подручју и међу становништвом за које је надлежна.
Поред доминантно државне политике која мора много интензивније да се бави питањем биолошког и демографског опстанка нације и руралног развоја тј. опстанка села, такође и локална самоуправа мора снажније и озбиљније, стратешки деловати, како већ у наредних пар деценија већина наших села не би опустела, а већи део основних школа неби био затворен, чиме бисмо већ са овим степеном исељавања читавих породица, а многих са малом децом, убрзо као локална заједница ушли у дубоку „демографску зиму“ без могућности да обновимо становништво и по броју и по квалификационој структури, а да не говоримо тек о трајном губитку радно способних.

Неке од мера које уочи усвајања Буџета општине Лучани за 2020. годину, у области популационе и про-наталне политике предлажемо локалној Скупштини општине и општинском Већу, а за које сматрамо да су реално спроводиве и примењиве, су:

Повећање накнада за новорођенчад на територији општине Лучани за 2020. годину, са постојећих 30 000 динара на 60 000 динара за прво, 120 000 динара за друго и 200 000 динара за треће и свако наредно новорођено дете у породици (постојећи износ накнаде од 30 000 динара на снази је још од 2012. године и општим растом цена изгубила је на вредности, при чему би предложено повећање општинских накнада пратило раст накнада за новорођенчад које најављује Држава и надлежно Министарство већ од следеће године. Оваква мера има упориште и у чињеници да је општински Буџет у посматраном периоду значајно повећан)

Усвајање Одлуке о Вантелесној оплодњи, за парове који не могу да се остваре као родитељи, тј. финансирање са по 360 000 динара једног новог покушаја вантелесне оплодње за брачне парове који су већ искористили државна средства, без успеха, те за један покушај вантелесне оплодње код жена од 42 до 49 године старости за које поступак ВТО не покрива Држава ( наш допуњени Предлог Одлуке о критеријумима за остваривање права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу - ВТО достављамо у прилогу овог дописа, а он се уклапа у већ дефинисану Одлуку о изменама и допунама одлуке о правима и услугама социјалне заштите у општини Лучани, од 27.12.2017. године)

-Хитно Потребан је озбиљан приступ локалне самоуправе проблему више стотина неожењених људи средњих година, махом на сеоском подручју, који желе, а нису у могућности да формирају сопствене породице, који су често већ дубоко зашли у пету деценију живота или су старији; (примери позитивне праксе у општинама Мионица и Трговиште можда могу бити корисни и за општину Лучане, кад је овај огромни проблем у питању)

- Сматрамо да локална самоуправа мора обезбедити средства да се сва већа насељена места опреме са функционалним и безбедним игралиштима за малу децу, са неопходним мобилијаром-опремом, а чињеница да тога данас на много места нема најуочљивија је у Гучи;

Имајући у виду да су наша, драгачевска села већ сада полупразна, те да се на жалост велики број породица исељава свакога месеца ка великим градовима и ка иностранству, предлажемо локалној самоуправи:

Хитно усвајање “Стратегије опстанка драгачесвких села”, коју би сачиниле службе и установе општине Лучани, у сарадњи са највећи домаћим стручњацима за проблематику руралног развоја, јер ћемо постојећим темпом веома брзо имати готово испражњена села без младих и са нешто преосталих старачких домаћинстава

-Увођење општинског програма откупа напуштених и празних сеоских домаћинстава и имања,којих у нашој општини има на стотине, за младе српске парове који желе да живе у Драгачеву и да се баве пољопривредом и другим делатностима; (ово потпуно искључује довођење или насељавање страних миграната у Драгачево, што свакако треба спречити, јер су културолошке и цивилизацијске разлике огромне и довеле би до великих проблема и несагледивих последица по наше друштво)

-У сарадњи са Државом, локалном привредом, те Драгачевцима одсељеним из Драгачева, форсирати и подстицати као локлана самоуправа отварање малих и средњих производних и прерађивачких погона на сеоском подручју, јер би тиме везали радно активно становништо за о(п)станак на својим имањима и у својим селима. Свако овако ново-отворено радно место сачувало би једно домаћинство на селу 

- У Гучи, која последњих година на жалост драстично пропада и привредно и демографски неопходно је да локална самоуправа учини далеко веће напоре за довођење барем једног инвеститора који би отворио нова радна места и тиме зауставио велику ерозију и одсељавање становништва Гуче и шире околине

- Више улагања и доношење „Стратегије развоја сеоског туризма“ у општини Лучани, чиме би се остварили вишеструки ефекти по становништво и општину;

Поздрављамо мере које је наша локална самоуправа увела од 2019. године, а тичу се асфалтирања сеоских путева суфинансирањем, у размери два динара локална самоуправа - један динар грађани, као и отварање канцеларије за аграр при општинској управи, те значајног повећавања средстава за пољопривредне субвенције, јер су све то врло позитивне мере за локално становништво, а чланови нашег Удружења су у свом ранијем скупштинском раду од 2015 до 2018. године исте мере више пута предлагали Скупштини општина Лучани посебним амандманима и писаним предлозима. Ове мере су позитивне и добре, али нису довољне, јер како сада ствари стоје у Драгачеву, на срећу имамо све више асфалта, али на жалост све мање људи.


Без обзира на политичке разлике, ставове или опредељења ове теме од општег интереса морају бити у фокусу сваког савесног, рационалног и одговорног човека који мисли добро Драгачеву и Општини Лучани, без обзира којим се послом бави. Само заједнички рад по овим темама локалне самоуправе, државе, привреде и цивилног друштва, са ширим спектром мера може донети искорак по овим питањима од суштинског значаја за опстанак Драгачева.


Ако се сада не крене активно у борбу са горе наведеним проблемима, већ за коју годину биће прекасно.

(Удружење грађана „Наше Драгачево“ је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време ради остваривања циљева у области одрживог и равномерног локалног развоја, проучавање националне историје, културе, језика и писма, заштите животне средине и науке).

Глас западн Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


populacioni predlog mere opstanak dragacevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.598.138 посета
Тренутно на сајту: 512 посетилац(a)