Ћетенија није обичан слаткиш: Прави га најмање шест жена и то по неколико сати 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Ћетенија није обичан слаткиш: Прави га најмање шест жена и то по неколико сати
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
13.11.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Сви знају за баклаве и тулумбе, али за ћетенију одавно нико није чуо. Ову посластицу, игличасту и нежну као паучина, која подсећа на
Пријепољске домаћице ћетенију праве по неколико сати, Фото: РИНА

шећерну вуну, од заборава су отргле пријепољске домаћице. У нека стара времена прављење овог слаткиша на једном месту окупљало је читава села, девојке су певале и месиле, а мушкарци играли. Дружило се и ашиковало и зато ћетенија није само гастрономски специјалитет, већ много више од тога.
 
“Пре смо једва чекали да дође зима, али не зато што волимо снег и хладноћу него да би правили ћетенију и уживали у дружењу и песми. Тад није било кафића и многи бракови склопљени су баш на овим упознавањима”, прича за РИНУ, Џева Мезилџић.
 

 Џева Мезилџић , Фото: РИНА

По састојцима једноставана, али по прављењу изузетно компликована. За ћетенију су вам потребни само брашно, шећер и лимун, али једна жена није довољна. Да би посластица успела неопходно је у процес прављења укључити неколико пари вештих руку.
 
“Прави се од карамелизованог шећера, који се расхлади и развуче у круг и дуго меси у прженом брашну. Жене праве велику алку и развлаче је, водећи рачуна да се круг не прекине”, каже Џева и објашњава даљу процедуру.


 
“Процес прављења може потрајати сатима. Кад се извуче велика алка онда правимо осмицу и кренемо поново у процес све док не добијемо те танке нити као жица. Тек тад је ћетенија готова и може се послужити”, рекла је ова пријепољска домаћица.
 
Укус ове посластице многе враћа у давна, прошла времена, а да би се сачувала од заборава у Дому културе у Пријепољу се једном годишње одржава манифестација на којој жене праве ћетенију и своје занање преносе на млађе генерације.

 


 
ГЗС / РИНА







PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cetenija Prijepolje domacice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.159.270 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)