Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - inovativni lekovi biće dostupni od juna 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - inovativni lekovi biće dostupni od juna
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
20.03.2024 | 0 коментар(а)



Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u



ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima institita Batut u Srbiji, na godišnjem nivou, od karcinoma dojke oboli oko 4.500 žena, a više od 1.700 njih umre. video icon
Ohrabrujuća vest je da će najkasnije do juna biti dostupni inovativni lekovi kojim se od raka dojke leče žene u evropskim zemljama, najavljeno je na panelu "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke."
Jovanović: Kod ranog otkrivanja raka dojke procenat izlečenja je čak 90 odsto

U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i tim povodom direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović pozvala je sve sugrađanke da obave pregled u mobilnom mamografu koji je postavljen na šetališu Beograda na vodi, jer je, kako je rekla, kod ranog otkrivanja ovog maligniteta procenat izlečenja čak 90 odsto.

"Svake godine već više od jedne decenije pokušavamo da proširimo informaciju o značaju i realizaciji sprovođenja mamografije, kao zlatnog standarda među pregledima, da se uspostavi dijagnoza raka dojke. Pozivam sve sugrađanke starosti između 45 i 69 godina da zakažu i obave pregled u našem mobilnom mamografu", rekla je Jovanović za Tanjug.

Rak dojke predstavlja najčešće maligno oboljenje među svim malignim oboljenjima kod žena, dodaje Jovanović, i ističe da se i iz tog razloga u Srbiji i širom sveta organizuju ovakve aktivnosti kao i obeležavanje celog meseca kao meseca borbe protiv ovog maligniteta.

"Sve što pomaže u promovisanju značaja mamografije, koja je neophodna kao deo preventivnog pregleda žena kada su u životnom dobu od 45 do 69 godina, na svake dve godine. Skrining mamografija je ključna za žene u navedenom životnom dobu", rekla je Jovanović.

Istovremeno, tokom ovog meseca kako je objasnila Jovanović naglašava se da da žene koje su u mlađem životnom dobu, a u svojoj porodičnoj istoriji registruju rak dojke kod najbližih srodnica, ovu vrstu pregleda treba da urade ranije.

"Kada su u pitanju mlađe žene i devojke, redovni preventnivni pregledi se odvijaju u domovima zdravlja kod izabranog lekara ili ginekologa i najčešće podrazumevaju ultrazvučne preglede, koji se mnogo češće obavljaju", objasnila je Jovanović.

Prema nepublikovanim podacima prikupljenim iz svih domova zdravlja u našoj zemlji, a za 2022. godinu, dodaje Jovanović, u celokupnom broju od 41.900 malignih oboljena koji se registruju na nivou jedne godine, 4.446 slučajeva registruje rak dojke.

"Ono što posebno ohrabruje jeste smanjenje smrtnosti žena u periodu od poslednjih 10 godina, odnosno od momenta kada je uveden nacionalni program skrininga raka dojke 2012. godine. Od 2021. godine do 2023. godine došlo je do smanjenja smrtnosti za 16,9 odsto", ukazala je Jovanović.

Mobilni mamogaf kojim upravlja Institut "Batut" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dostupan je na šetalištu Beograda na vodi, i pregledi se obavljaju u periodu od devet do 19 sati.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rak dojke borba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.304.752 посета
Тренутно на сајту: 436 посетилац(a)