Vučić i Hil ispratili prvi let Er Srbije za Čikago 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Vučić i Hil ispratili prvi let Er Srbije za Čikago
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
17.05.2023 | 0 коментар(а)



Srpski avio prevoznik Er Srbija od danas, posle 30 godina pauze, ponovo je uspostavilo direktan avio-saobraćaj



između Beograda i Čikaga.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, svečanim presecanjem vrpce na aerodromu "Nikola Tesla", zvanično su otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije "Er Srbija" za Čikago.

"Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31. godinu. Danas je ’Er Srbija’ jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada - Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija, ni bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate vreme u koje poleće avion, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme", rekao je Vučić.

On je zahvalio američkim partnerima što su "Er Srbiji" i u Njujorku i u Čikagu omogućili najbolje moguće uslove i što, kako je rekao, naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz.

"Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme", istakao je Vučić.

On je dodao da je let Čikago-Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd-Čikago ima još puno mesta.

"Mi smo prve dve i po godine gubili novac na liniji Beograd-Njujork, dok je to danas najprofiltabilnija linija. Imali smo dovoljno snage i strpljenja da izdržimo sve i danas je to bukvalno najuspešnija i najprofitabilnija linija. Verujemo da će to biti i sa Čikagom i to za još manje vremena. To je velika stvar za nas", konstatovao je Vučić.

On je istakao da je Srbija sa SAD pre 10 godine imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde, uprkos velikoj udaljenosti.

On je istakao da je Srbija sa SAD pre 10 godine imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde, uprkos velikoj udaljenosti.

Konstatovao je da to jesu neki uspesi, ali da veruje da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća.

Naveo je da linija sa Čikagom povezuje Srbe i Srbe, našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude koji žive u središnjem delu SAD, ali koji će da imaju dobru konekciju i prema Kanadi, dok ne otvorimo liniju za Kanadu, prema Torontu, ali i prema zapadnjom delu SAD, Srednjem zapadu, Kaliforniji i svim drugim američkim državama.

"Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama. Velika stvar za Beograd i Srbiju i ne moramo da idemo na Franfurt, Minhen, Beč, Istanbul, ni u jedan od tih velikih gradova u koje smo uvek bili zagledani. Možemo da idemo iz Beograda. Ogroman uspeha za nas i ’Er Srbiju’, čestitam vam na tome", poručio je predsednik Srbije.

On je pohvalio način na koji su rekonstruisane aerodromske prostorije i poručio da će, kada se aerodrom završi, nešto u junu, a nešto do kraja godine, to biti ubedljivo najlepši aerodrom u regionu.

Naglasio je da je "Er Srbija" u prva četiri meseca ove godine ostvarila je sve rekorde.

"Preko devet miliona evra profita, a na računu ima 177 miliona evra u ovom trenutku. Mi smo bolji danas nego što je JAT ikada bio u velikoj Jugoslaviji, iako je zemlja više nego tri puta manja. Samo kada se setim koliko je bilo sumnje i neverice na početku oko ’Er Srbije’", rekao je Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil čestitao je "Er Srbiji" na otvaranju nove linije i istakao da mu je veliko je zadovoljstvo što je na aerodromu tako rano ujutro sa predsednikom Vučićem.

"’Er Srbija’ ne samo što postaje jedan od glavnih igrača u toj industriji, već i radi ono što je moj posao, a to je da zbližava dva naroda, SAD i Srbiju, što je meni najvažnije. Nije reč samo o košarci, imamo mnogo načina na koje su naše dve zemlje spojene, a ova linija će dati novi doprinos tome", rekao je Hil.

Genaralni direktor "Er Srbije" Jirži Marek rekao je da će se letovi između Beograda i Čikaga obavljati dva puta nedeljno, sredom i subotom, a od 12. juna putnicima će biti na raspolaganju i let ponedeljkom.

"Naše putovanje u SAD počelo je 2016. kada smo pokrenuli letove između Beograda i Njujorka. Skoro sedam godina kasnije, do tog grada letimo svakodnevno. Letom do Čikaga ispisaćemo istoriju i otvoriti našu novu prekookeansku destinaciju", rekao je Marek.

Dodao je da pokretanju linije prethodio niz aktivnosti, flota je osnažena novim Erbasom A330-200 za prekookeanske letova, proširena kabinska posada i obezbeđene su sve neophodne dozvole.


Ceremoniji su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, zatim, ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, koji je otputovao prvim letom za Čikago, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Do Čikaga, srpska nacionalna avio kompanija će leteti dva puta nedeljno, sredom i subotom, a od 12. juna putnicima će na raspolaganju biti i treći nedeljni polazak, ponedeljkom, najavili su iz Er Srbije.

Letovi će se obavljati avionima tipa erbas A330-200 iz flote širokotrupnih aviona srpske nacionalne avio-kompanije.

Već sada postoji veliko interesovanje za letove do Čikaga, jer su mnogi od letova u narednim nedeljama već potpuno popunjeni, naveli su u kompaniji.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.765.233 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)