Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 121 godinu postojanja 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 121 godinu postojanja
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
26.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Savez samostalnih sindikata Srbije proslavio je danas 121 godinu svoga postojanja Svečanom



sednicom održanom u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović istakao je značaj sindikalne borbe koja se i danas odvija te da ona ne sme prestati kako bi se ostvarili što bolji životni i radni uslovi radnika u vremenu kada zakonu i nisu na njihovoj strani.

„Borba je trajala konstantno. U tih 121 godina bilo je puno uspona i padova, posledica, ratova, svega ali smo uspeli da opstanemo i da se izborimo za neka svoja prava. I danas se sindikati, a tu prvenstveno mislim na radnike nalaze u dosta teškim uslovima. Zakoni nisu na strani zaposlenih ali jednostavno borba mora da se vodi kako bi se izborili za bolje uslove rada, bolje plate i bolji položaj radnika u Srbiji”, rekao je Orbović.

Prema njegovim rečima sinidati su promenom društvenog i političkog ustrojstva u našoj zemlji izgubili svoj uticaj koji su nekada imali, kako kaže, u vremenu kada se rad običnog radnika itekako cenio.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS; Foto: GZS

„Izvršene su velike promene. Prvenstveno su izvršene promene u društvu. Mi smo živeli u zemlji socijalizma, zemlji radnika koji su imali veliki uticaj. Dešavali su se radnički saveti, radnici su učestvovali u izgradnji preduzeća. Danas je u potpunosti drugačije. Danas postoji privatna svojina koja je svetinja i to nije sporno, suština je dolazak mnogo stranog kapitala i multinacionalnih kompanija za koje ne zanmo ni ko je vlasnik. Ranije je majstor bio jako poštovan, a danas majstor više niije bitan. Danas se traže brze ruke, rutina i da ne razmišljaš dok radiš i to je jedan od vleikih problema sa kojima se suočavamo, a sa tim su i sva druga prava smanjena. Sami sindikati su se pormenili i njihova uloga je drugačija”, rekao je Orbović.

Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 121 godinu postojanja; Foto: GZS

On je istakao da u poslednje vreme postoji trend rasta sindikata i udruživanja radnika, što, iako ne brzinom kojom bi želeli, ipak predstavlja pozitivan trend koji ide ka tome da vrati sindikate na mesto koje zaslužuju.

Prema podacima koje je iznela gradska uprava, u gradu Čačku trenutno ima oko 3.500 nezaposlenih, a sindikati postoje samo u javnom sektoru i preduzećima u vlasništvu države.

Slobodan Jelić, predsednik Gradskog odbora SSSS; Foto: GZS

„Oformili smo Socijalno ekonomski savet još pre tri godine jer Unija poslodavaca Čačka nije pokazala reprezentativnost. To je način da i njih nateramo na formiranje sindikata kako bi dobili pokazatelje kakva je situacija i u čačanskim privatnim firmama. Kada se govori o javnom sektoru, tu imamo dobre kolektivne ugovore. Plate nisu nešto velike ali imamo dobru saradnju. Mi se trudimo da uđemo i u te privatne firme kako bi i tu popravili položaj radnika”, kaže Slobodan Jelić, predsednik Gradskog odobra SSSS.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK SINDIKATI SSSS GODISNJICA PRAVA RADNIKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.286.345 посета
Тренутно на сајту: 353 посетилац(a)