Ужички пекари направили чувени српски специјалитет за Гиниса, све се појело брзином светлости 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Ужички пекари направили чувени српски специјалитет за Гиниса, све се појело брзином светлости
Trenutno na sajtu: 224       |       Podeli:
28.08.2022 | 0 коментар(а)



Ужице – Џиновску пљескавицу видели смо у Лесковцу, али неколико стотина километара даље на западу Србије не дају се ни Ужичани.
Фото: РИНА

Чувени пекари из овог града направили су специјалитет по ком се овај крај препознаје и то у огромној величини, комплет лепињу за Гиниса. Остали су верни рецептури предака, коју не мењају деценијама уназад.

“У лепињу ставимо јаје, домаћи кајмак и све то умућкамо и ставимо у специјалну фуруну да се запече. По жељи муштерија додајемо претоп”, рекао је Драган Лазић, пекар из надалеко чувене ужичке пекаре “Шуљага”.

Џиновску лепињу изложили су у центру Ужица у оквиру "Жестивала". Пекар Драган каже да би била још већа да га не ограничива величина пећница. Лепиња са све једе се прстима, обично прво поклопац који се може умакати у средину са претопом, колико и како ко воли.

“Сваке године се трудимо да лепиња буде још већа и већа. Чак и не бројимо колико јаја, кајмака и претопа стављамо. Не такмичимо се ни са ким, али ова наша лепиња могла би да уђе у Гинисову књигу рекорда”, рекао је Лазић.

Колико је воле и да је ово заиста град у ком царују калорије доказује то да је ова џиновска комплет лепиња нестала за само пар минута. Празан папир и масан брк потврђују да је ово ванвременски специјалитет и нешто по чему се Ужице и Ужичани препознају.

“Нема бољег доручка од ужичке комплет лепиње, на томе смо одрасли ми али и ове младе генерације. Укус јој је фантастичан, види се да су се мајстори својски потруди да је направе. Ред за дегустацију био је дугачак неколико метара", каже Марија из Ужица.

А ко зна да ли би ми данас јели комплет лепињу, да након Другог светског рата, кад је био забрањен рад приватним пекарама, сестра познатог Ужичанина Крцуна Терзића није лично звала Београд и питала како ће да испече јагње за Божић. Тадашња власт јој је учинила и оставила пекару “Шуљага” у животу и тако је овај специјалитет опстао.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Lepinja uzice komplet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.756.637 посета
Тренутно на сајту: 225 посетилац(a)