Предузеће „Милан Благојевић - Наменска” обележило 73. године постојања и рада 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Предузеће „Милан Благојевић - Наменска” обележило 73. године постојања и рада
Trenutno na sajtu: 502       |       Podeli:
16.05.2022 | 3 коментар(а)



Лучани - Поводом обележавања 73. године постојања и рада предузећа „Милан Благојевић-Наменска“

Лучани, јуче су представници предузећа „Милан Благојевић-Наменска“ а.д. Лучани и Савеза удружења бораца НОР-а Општински одбор Лучани, положили венац на спомен обележје народном хероју Милану Благојевићу у кругу фабрике. Најпре је минутом ћутања одата пошта погинулим и умрлим борцима и недавно преминулом генералном директору предузећа мр Радошу Миловановићу, а затим се присутнима обратио председник ОО СУБНОР-а Лучани, пуковник у пензији, Спасоје Милованчевић.

„Решење о оснивању Државног привредног предузећа ’Милан Благојевић’ потписао је 25. фебруара 1949.године председник Владе СФРЈ и Министар народне одбране – Маршал Југославије Јосип Броз Тито. Дао му је име шпанског борца, истакнутог револуционара, народног хероја Милана Благојевића, команданта Првог шумадијског НОП одреда, кога су четници убили 1941.године у Пожеги. Са поносом данас истичем, да је изградња предузећа ’Милан Благојевић’ у Лучанима донела добробит читавом крају, на радост становништва Драгачева и многих генерација које су се у њему смењивале.Предузеће ’Милан Благојевић’ градило је тада до 1952.године 138.774 радника. Они су на површини од 330 хектара у лучанском пољу подигли 330 објеката, међу којима и 127 индустријских. Истовремено, грађено је и ново насеље Лучани.Први производни резултати забележени су у 1952.години.Ово предузеће је деценијама уназад запошљавало на хиљаде радника који су у њему стекли своју егзистенцију, градили породична домаћинства и дали немерљив свеукупан допринос на развоју и просперитету општине Лучани. Од тада, па до данашњих дана, за Фабрику ’Милан Благојевић’ из Лучана се прочуло широм некадашње СФЈ, Европе и света.Када говоримо о предузећу ’Милан Благојевић – Наменска’, онда говоримо и о мр Радошу Миловановићу, јер је немогуће њих раздвојити. Од 73 године постојања и рада предузећа мр Радоша Миловановић је био 59 година у производњи. Од тога 37 година на месту генералног директора”,рекао је између осталог Милованчевић.

73. године постојања и рада „Милан Благојевић - Наменска”, Фото: Радио Д

„Данашњи дан је један у низу оваквих дана, када се са дужним поштовањем, сећамо народног хероја Милана Благојевића, чије име 73 године носи ова Фабрика, као и свих изгинулих бораца у претходним ратовима. Данашњи дан је први у низу када јубилеј фабрике славимо без нашег дугогодишњег генералног директора мр Радоша Миловановића. Свима њима дугујемо велико хвала“, рекао је јуче председник ОО СУБНОР-а Лучани, пуковник у пензији, Спасоје Милованчевић поводом обележавања 73 године постојања и рада предузећа „Милан Благојевић“ Лучани.

 

Радио Д/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LUCANI RADIO D NAMENSKA MILAN BLAGOJEVIC BARUT RADOS MILOVANOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • Milojko

    Pa da li je bilo normalno da radi toliko godina?
  • Milan Davidović

    Ni na dan kada se obelezavalo 70.godina postojanja kolektiva a ni juče niko nije spomenuo 21 stradalog radnika preduzeća Namenska. Zasto su njihovi izgubljeni zivoti manje vazni od drugih zrtava ? Po meni je ovo najveća bruka u 73 godine postojanja Namenske. Njihova imena i njihove zrtve cene i pominju njihovi najmiliji. Neka im je laka crna zemlja i vecna slava
  • Rade

    Ne razumem koncept obelezavanja dana fabrike. Puk.u penziji Milovancevic je ispred SUBNORa govorio o narodnom heroju Milanu Blagojevicu i o Radosu Milovanovicu. Ali sve je to proslost iz koje se mogu crpiti nadahnuca a fabrika je tu u sadasnjosti sa pogledom u buducnost. Trebao je neko i o tome nesto reci. Ili mozda i jeste ali GZS nije preneo?



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.449.432 посета
    Тренутно на сајту: 503 посетилац(a)