Почела грејна сезона у Чачку, Пријепољу и Ужицу, Нововарошанима већ 15 дана топли радијатори 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Почела грејна сезона у Чачку, Пријепољу и Ужицу, Нововарошанима већ 15 дана топли радијатори
Trenutno na sajtu: 330       |       Podeli:
01.11.2022 | 0 коментар(а)



Грејна сезона у Србији је померена са 15. октобра на 1. новембар због лепог времена и температура изнад просека за ово доба године.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да су топлане спремне, енергената има довољно, гасна складишта су пуна, има угља, „са хидрокапацитетима добро стојимо, тако да грађани могу бити сигурни да ће им домови бити топли“ ове зиме.

У Чачку је грејање кренуло 1. новембра у јутарњим сатима, али због високе дневне температуре није се наставило. Према прогнози тако ће бити и наредних дана, али већ од петка најављено је десет степени нижи, тако да ће радијатори бити топли цео дан. Према речима Раде Гостиљац из ЈКП „Чачак” на систему даљинског грејања у граду на Морави има нешто преко 9.000 домаћинстава и 570 правних лица.

„Све топлане су нам на гас али имамо и резерву на мазут, сем Љубића који нема танкер. Ако при неким ниским температурама не будемо могли да омогућимо грејање у пуној мери, биће то умањеним режимом, значи да ћемо пружати неку мању температуру него што треба, али ће се то одразити и на рачуне корсника, јер што мање енергије пружамо, биће и мањи рачуни. Код нас је наплата да корисници плаћају колико потреоше”, рекао је Гостиљац.

Грејна сезона у Ужицу је почела јуче, а топли радијатори за сада су само у јутарњим часоовима, а сходно потреби и праћењу временских прилика, грејање ће бити у у току вечерњих сати.

„Градска топлана Ужице има шест хиљада корисника као и привредне објекте, а када је реч о ценама грејања, оне су остале на прошлогодишњем нивоу”, рекао је Милован Марић, технички директор ЈКП Градска топлана Ужице.

Грејна сезона у Пријепољу започело је данас, а Пријепољцима је данас обезбеђена оптимална температура у становима у односу на спољашњу, казао је директор ЈКП „Лим” Џевад Бегановић.

Што се енергената тиче, Бегановић истиче да се 80 одсто корисника греје на мазут, а преосталих 20 на угаљ.

„Оно што је наш највећи проблем јесте што не постоји једна централна котларница већ њих пет, што додатно усложњава читав процес”, истакао је Бегановић.

Цене грејања за сада су остале на нивоу прошлогодишњих и износе 240 динара по квадрату, а плаћа се током шест месеци.

Нова Варош једна је од малобројних општина у Србији у којој је грејна сезона почела 15. октобра, али због повољнијих временских услова не греје се пуним капацитетом, већ грејање траје од 6 до 10 часова ујутру и од 18 до 22 часа увече. „Цена испоруке топлотне енергије корисницима који су прикључени на систем даљинског грејања, увећана је за 18 одсто за физичка лица и 40 одсто за правна лица. Због драстично раста цена енергената, морали смо да повећамо цену грејања. Водили смо рачуна о грађанима и привреди те ће повећање у највећем делу пасти на терет општине и других буџетских корисника, а мањим делом на грађане. И са овим повећањем цена грејања, грађани Нове Вароши вероватно плаћају најјефтиније грејање у Златиборском округу”, каже председник општине Радосав Васиљевић.

Општина Прибој није одлагала грејну сезону јер ова локална самоуправа је једна од првих која је добила топлану на биомасу, тако да не зависе од гаса и мазута.

„Oдлуком Већа грејну сезону нисмо одлагали, већ смо температуру по потреби нивелисали. На систему грејања имамо 1 590 домаћинстава и 110 правних субјеката и грејемо око 100 000 квадрата. Цену грејања смо променили 1. јула, после десет година и она је сада за 25 процената већа и износи 115 динара по метру квадратном”, рекао је Марко Јањушевић, директор ЈП „Топлана Прибој”.

Иначе, 7,5 милиона евра је уложено у топлану на дрвну сечку и цевоводе.

Грејна сезона у општини Горњи Милановац почела је у складу са препоруком Владе Републике Србије 15. октобра, топлим пробама.

„Цена даљинског грејања није мењана иако би у складу са новим ценама на тржишту она требала да се повећава, ипак и даље износи 105 динара по метру квадратном. За систем даљинског грејања у Горњем Милановцу користи се мазут али не још дуго. Изграђена је котларница на биомасу, за 10 до 15 дана бићже завршен и топловод и онда се креће са пробама, тако да би од Нове године, грађани Горњег Милановца требало да се греју на био масу, а читав систем био би независан од увозних енергената и ситуације на међународном тржишту”, рекао је Иван Лазић, директор ЈКП „Горњи Милановац”

ГСЗ

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.485.139 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)