Почела санација вртића у Новој Вароши 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Почела санација вртића у Новој Вароши
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
18.03.2023 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Како би се унапредили услови за боравак и квалитетно предшколско образовање и васпитање нововарошких малишана,



уз подршку Европске уније, недавно је почела реконструкција зграде ПУ “Паша и Наташа.” Европска унија је за радове обезбедила више од 179.000 евра преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције док општина Нова Варош учествује у пројекту са нешто више од 34.000 евра.
Након спроведене јавне набавке, радови су поверени фирми Грађевинар из Ивањице а рок за њихов завршетак је 90 дана. Реч је о најобимнијој реконструкцији и највећем улагању у објекат ПУ “Паша и Наташа” откако је изграђен , пре четрдесетак година.

– Радови обухватају замену спољних врата и прозора, керамичких плочица и електричних и водоводних инсталација, изградњу противпожарног прилаза, реновирање и опремање кухиње и вешераја – истиче Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош

Према речима директорке вртића, Дане Гудурић, реконструкција је била неопходна – за установу која је значајно проширила обухват деце у последњих неколико година, од изузетне важности је да пружа врхунски квалитет предшколског образовања поштујући прописане стандарде а све у корист најмлађих становника нововарошке општине. Уз подршку ЕУ и локалне самоуправе, сада је то могуће.
– Тренутно имамо 283 уписане деце. Значајно смо повећали обухват– 2016. је био 18.5 % на нивоу града, а ове године је 66% деце од три до пет и по година, што са обавезним предшколским програмом је укупно 73%. Самим тим повећао се и број оброка у кухињи. Опрема је била стара и дотрајала. Оно што је значајно, упоредо са реконструкцијом и куповином и набавком нове опреме, уводи се и ХАЦЦП стандард за безбедност хране – објашњава Дана Гудурић, директорка ПУ “Паша и Наташа”

Унапређење и развој предшколског образовања је међу приоритетима општине Нова Варош, која поред улагања у инфраструктуру даје и значајну подршку у запошљавању васпитачког и медицинског особља у вртићу. Зато су резултати видљиви – с једне стране, ПУ “Паша и Наташа” је међу ретким у Златиборском округу где нема деце на чекању а захваљујући локалној самоуправи и међу најјефтинијим.

– Велику захвалност дугујемо Европској унији као и локалној самоуправи која препознаје значај предшколског образовања и даје подршку родитељима у финансијском смислу. Цена нашег вртића је 3.920,00 динара за прво дете. За друго дете које борави у установи родитељи имају попуст 20%, треће дете у породици има попуст 50% а самохрани родитељи 30% – наглашава Дана Гудурић.

Пројекат у Новој Вароши је један од 32 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма са више од пет милиона евра.

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varaos vrtic rekonstrukcija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.762.755 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)