Маљен идеално место за посматрање птица, ко једном овде дође увек се враћа 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Маљен идеално место за посматрање птица, ко једном овде дође увек се враћа
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
08.07.2022 | 0 коментар(а)



Пожега - Када је у питању посматрање птица, територија општине Пожега је међународно
Маљен је идеално место за посматрање птица, фото: ГЗС

значајно подручје за птице (ИБА подручје), а посебно подручије Маљена и Тометиног Поља, где се у гнездилишном периоду могу посматрати многобројне птице, као што су крстокљун, чижак, легањ, обични попић, ћубаста сеница, обична црвенрепка, кос камењар, сеница шљиварка и стрнадица камењарка.

За неке од наведених врста, везаних за планинска подручја и четинарске шуме, то су једини локалитети ових птица у северозападној Србији током летњег периода и самим тим граница распрострањења. На Маљену се гнезди велики број птица грабљивица, а отворени терени Тометиног Поља су њихово ловиште.

фото: ГЗС

„На територији општине Пожега забележено је више од 170 врста птица, а поред локација на Маљену и Тометином пољу, постоје и друге локације које су погодне за посматрање птица, као што су: кањон Рзава где се може видети више врста птица грабљивица и сова, пожешка котлина са рекама Скрапеж, Ђетиња и Западна Морава, где се могу посматрати птице водених станишта”, казала је директорка ТО Пожега Наташа Брадоњић.

Према њеним речима они који овде дођу због посматрања птица јесу и потенцијални туристи који због својих активности у пожешком крају остају и по неколико дана, а што је још важније већина њих се у ове пределе враћа.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POZEGA MALJEN PTICE POSMATRANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.038.376 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)