Конференција српских националних организација из земаља региона у епархији Милешевској 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Конференција српских националних организација из земаља региона у епархији Милешевској
Trenutno na sajtu: 548       |       Podeli:
03.09.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Четрнаеста по реду Конференција српских националних организација из земаља региона одржава

се са благословом Епископа милешевског Атанасија у Епархији милешевској од 1. до 3. септембра ове године. Учешће су узели представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Првог дана рада, у четвртак у вечерњим часовима, учесници су најпре обишли милешевски саборни храм и манастирску ризницу, а потом су одржали и своју прву седницу.

Председник Управног одбора конференције др Момчило Вуксановић је на почетку захвалио Епископу милешевском Атанасију и Епархији милешевској што су им указали изузетну част да буду гости у овој древној српској светињи. Потом је поздравио све присутне, упознао са плановима рада и представио госте који су се одазвали позиву да узму учешћа у раду Конференције.

Епископ Атанасије је указао на важност одржавања што чвршћих веза међу Србима, ма где они живели, а то свакако ова организација својим активностима ради.

„Посебна је част за манастир Милешеву и Епархију милешевску да буду домаћини једног оваквог скупа и овакви сабори, овакво заједништво, уноси велику радост у срца свих нас. Манастир Милешева својом историјом, својим значајем за српски народ, јесте право место за оваква сабирања. Она нас на најбољи начин окупља и сигурно ће сви одавде поћи са оствареним циљевима и плановима”, навео је између осталог владика Атанасије.

Учеснике овог значајног скупа поздравили су потом изасланик Председника Републике Србије Милорад Вељовић, у уме Председника Покрајинске владе Војводине директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, у име Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, у име Народне скупштине Републике Србије народни посланик Сања Лакић, у име Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић, у име Матице српске из Новог Сада Селимир Радуловић, у име Српске књижевне задруге из Београда др Душко Бабић.

На крају јучерашњег рада учесници су једногласно усвојили „Милешевску изјаву”, којом се, између осталог, организације српског народа из земаља региона обавезују да ће чувати јединство и радити на унапређењу међусобних односа и веза са матичном државом, поштујући универзалне вредности у области заштите људских права и основних слобода.

Други дан рада Конференције, петак, започео је Светом архијерејском Литургијом коју је у Вазнесењском храму манастира Милешеве служио Епископ владика Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму, Епископ Атанасије је у манастирском конаку разговарао са учесницима Конференције, поделио им пригодне поклоне који ће их подсећати на боравак у милешевској Светосавској обитељи и пожелео успешан наставак рада. Затим су се учесници Конференције упутили у Пљевља са намером да посете манастир Свете Тројице, храм Светог Георгија на Гукама, као и Српску кућу, где ће наставити планиране радне активности.

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE EPRAHIJA MILESEVSKA SKUP NACIONALNE ORGANIZACIJE SRBI U DIJASPORI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.101.007 посета
Тренутно на сајту: 548 посетилац(a)