Република Српска данас слави Дан Републике 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Република Српска данас слави Дан Републике
Trenutno na sajtu: 420       |       Podeli:
09.01.2023 | 0 коментар(а)



Република Српска данас обележава Дан Републике, данашњи дан слави се као Дан Републике Српске
Председник Републике Српске Милорад Додик Фото: ГЗС

јер је тог датума 1992. године она настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

"Република 31. пут слави своје постојање, то је неспорно, без обзира јер неки наши пријатељи то не воле, али се не може зауставити. Показали смо за ову 31. годину да, у неким нашим борбама које нам нису биле на руку, да су нам узели много, али нису узели душу", рекао је Додик.

Он је поручио да су у РС уверени да ће се достићи крајњи циљ слободе.

"Знам да неки не желе РС, њима нећу ништа да говорим, промјенити их нећу. Нема разлога да се стидимо наше историје, нашег постојања. Ја нисам човјек који мрзи, нисам пакостан, али се јави неки инат у мојој души, само да вас некад нервирам", поручио је Додик.

Захвалио је пријатељима из Европе, а посебно држави Србији и председнику Александру Вучићу.

"Природно је да будемо загледани у Србију, као што су Хрвати из БиХ у Хрватску, па и Бошњаци у неке далеке истомишљенике који нису овде стационирани. Почињемо да живимо на миран начин. Нека свако има своју државу, нека се организује како он мисли да треба да живи. РС има своје границе и никада у историји до сада српски народ није био дефинисан као што је то сада. А питање статуса? Видјели смо како то иде, борићемо се. Нека живи Србија и Република Српска, јер без тог двојца живота нема", истакао је Додик.

Додик је јуче на церемонији у Банском двору у Бањалуци, доделио одликовања поводом Дана Републике Српске, а међу одликованима су патријарх српски Порфирије и председник Русије Владимир Путин.

Додик је патријарха Порфирија одликовао Орденом Републике Српске на ленти.

 

 

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


republika srpska dan drzavnosti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.321.536 посета
Тренутно на сајту: 421 посетилац(a)