Крст стар више од једног века обновљен на цркви светог Ђорђа на Опленцу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Крст стар више од једног века обновљен на цркви светог Ђорђа на Опленцу
Trenutno na sajtu: 494       |       Podeli:
27.10.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Црква Светог Ђорђа на Опленцу је спомен-црква и маузолеј династије Карађорђевић, коју је као своју задужбину подигао краљ Петар I Карађорђевић. Од 1912. године

када је ова светиња завршена, па све до данас крст са ове цркве није скидан. Данас, после једног века крст је у потпуности обновљен.

„Крст је сада први пут скинут са цркве ради реконструкције, од постављања  давне 1912. године. Налазио се у јако лошем стању јер је облога која је била од бакра била у распаду, долазило је до оксидације под конструкције крста. Након скидања крста послат је на пескирање и стављене су нове облоге. Такође, јабука крста која је била оштећена још у октобру 1944. године поново је реконструисана. У току Првог светског рата заједно са звонима скинут је покривач од бакра који је претопљен и од тога је прављена муниција за убијање српских војника. Након 1918. до 1921. године враћен је покривач, изливена су звона која ће касније носити имена Петар, Томислав и Андреј по деци краља Александра и краљице Марије“, изјавио је за ТопПрес Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра I Карађорђевића на Опленцу.

Драган Рељић на цркви приликом постављања крста, фото: ТопПрес

 

Према његовим речима крст на цркви је опстао чак и за време бомбардовања.

„Осматрачница која је доминирала овим крајем налазила се управо овде, био је против авионски топ који када су запазили црвеноармејци који су долазили из правца Смедеревске Паланке испалили су каћуше, тако да је од седам испаљених пет погодило цркву. Крст је то издржао без већих оштећења, 1996. године је рађена делимична реконструкција крста, урађена је позлата али он није цео скидан са централне куполе“, објашњава управник Задужбине на Опленцу Драган Рељић.

После више од сто година обновљен крст на цркви Светог Ђорђа на Опленцу, фото: ТопПрес

Поред овог крста, раније је урађен покривач на фасади и  крову цркве и саниран је крст на северној куполи.

Радови на реконструкцији крста извођени су у сарадњи са Заводом за заштиту споменика. Радове око санације  крста изводило је и предузеће „Стара Варош“ у Тополи.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


krst crkva oplenac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.448.422 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)