Karavan „Digitalna ekspedicija” u Priboju okupio sve generacije 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Karavan „Digitalna ekspedicija” u Priboju okupio sve generacije
Trenutno na sajtu: 613       |       Podeli:
22.04.2023 | 1 коментар(а)



Priboj - Karavan „Digitalna ekspedicija”, pokrenut 2021. godine na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, posetio je u novom izdanju svoju drugu stanicu - Priboj.



U Regionalnom inovacionom startap centru u Priboju građani su ovog petka i subote imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim aspektima i pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Obuke u Priboju su na jednom mestu okupile sve generacije, od Generacije Z i njihovih roditelja do najstarijih sugrađana.

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i ulaže značajna sredstva u izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine koje su neophodne za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano menja zahvaljujući digitalizaciji. Zbog toga je važno da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste.

„Znali smo da naša deca umeju da koriste društvene mreže i druge servise na internetu i to uopšte nije bilo upitno, ali isto tako smo pomislili, da li greše u toku korišćenja interneta, da li ostavljaju neki lični podatak ili komuniciraju sa kim ne treba? Iz tog razloga, osnovali smo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, prvi i za sada jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnog okruženju. Sa jasnom vizijom da stignemo do svakog građanina ove zemlje, do svakog deteta i roditelja, ono što danas vidimo u Priboju jeste kruna jednog velikog programa“, istakao je državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Dobrijević.
Lav Pajkić, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja dodao je da je u prethodnih sedam godina Vlada Republike Srbija uradila mnogo na reformi državne uprave i njenoj digitalizaciji.
„Posebno je važno, kada govorimo o digitalizaciji i informatičkoj pismenosti, da se u okviru Digitalne ekspedicije sprovode obuke za ključne digitalne veštine i to za sve građane - od najmlađih do najstarijih sugrađana i penzionera”.

„Juče i danas smo u Priboju dobili priliku da edukujemo veliki broj građana o osnovnim funkcionalnostima eUprave i korišćenja interneta za osnovne potrebe. Vlada Republike Srbije i sama Kancelarija želi da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste, a Digitalna ekspedicija i to što posećujemo različite delove Srbije nam omogućava da nas svi zainteresovani građani lično posete i kroz razgovor sa našim kolegama dobiju osnovne informacije i obuke o svemu onom što internet nudi”, rekla je Biljana Marić, v.d. Pomoćnika direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj je izrazio veliko zadovoljstvo što je karavan u tom gradu i istakao da je Priboj kao lokalna samouprava među prvima uvela ePisarnicu, Sistem 48 sati, eAgrar, impelentaciju eUprave i dobila priznanja Šampioni bezgotovinskog plaćanja. „Uz Digitalnu Ekspediciju i projekat modernizacije i uvođenja e-Parlamenta koji je u razradi, imaćemo zaokruženu sliku lakšeg i bržeg pristupa uslugama, kao i modernijeg i transparentnijeg približavanja digitalnih prodecura građanima”.

Posebna pažnja tokom „Digitalne Ekspedicije 2023” usmerena je na najstarije sugrađane za koje je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kreirao posebne obuke za sticanje digitalnih veština, koje su prilagođene njihovim potrebama. Kako bi mogli da nastave da uče i uz pomoć digitalnih alata olakšaju i obogate svoj svakodnevni život, u Udruženju penzionera u Priboju formiran je Digitalni kutak za penzionere, kome je UNDP donirao dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje. U njemu će se, i nakon odlaska digitalnog karavana, nastaviti obuke za najstarije sugrađane.

Učenici osnovnih i srednjih škola predstavljaju najrizičniju grupu u digitalnom svetu, budući da provode većinu svog vremena na društvenim mrežama i popularnim onlajn platformama. Upravo zbog toga, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom digitalnog karavana drže seriju radionica koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem i medijskom i digitalnom pismenošću, kako bi ova grupa bila što bolje informisana i zaštićena. Kancelarija Poverenika tokom karavana prezentuje i brošuru namenjenu deci "Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?", nastalu u okviru programa Nova pismenost.

Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Pribojac

    Mrdoviću... ono jeste da je Priboju uveo sistem 48 sati... ali isti odavno ne funkcioniše.. za episarnicu ne znam, ali znam da naručivanje potvrde kod lokalne poreske administracije još nije dostupno... daleko ste vi digitalizacije... naučite u opštini da uopšte koristite računare koje imate



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.100.545 посета
    Тренутно на сајту: 614 посетилац(a)