Обрадовић: Од 13 судија зависи да ли ће избори бити поништени; Стефановић: Претње неће проћи 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Обрадовић: Од 13 судија зависи да ли ће избори бити поништени; Стефановић: Претње неће проћи
Trenutno na sajtu: 267       |       Podeli:
20.07.2020 | 0 коментар(а)



Лидер Двери Бошко Обрадовић поднео је данас иницијативу Уставном суду Србије за оцену уставности измена
Бошко Обрадовић и Небојша Стефановић, фото: ГЗС

Закона о избору народних посланика и локалним изборима.

Он поручује да ће, у случају да суд донесе пресуду да су измене закона биле антисутавне, избори бити поништени на свим нивоима.

Новинарима испред Уставног суда прочитао је 13 имена судија Уставног суда Србије на челу са председником Снежаном Марковић, наводећи да се у њиховим рукама налази "судбина Србије".

Лидер Двери поновио је тврдње да ни у једној демократији не постоји пракса да се изборни закони мењању током изборног процеса чиме је, по његовој оцени, уништен правни систем у Србији и уведена дискриминација учесника.

„То је довољан основ да Уставни суд донесе једину могућу пресуду - да су те измене антиуставне и да тиме наступа поништавање избрног процеса на свим нивоима што отвара простор за нове изборе", рекао је Обрадовић.

Обрадовицјх тврди да Скупштина не може бити конституисана док Уставни суд Србије не донесе одлуку о поднетим иницијатива, али и због тога, што како каже, постоји и забрана о окупљања рекао је Обрадовић.

Лидер Двери је изрази наду да ће, како је ракао судије, чије је износе плата изнео новинарима, "смоћи снаге" да се издигну од притисака извршне власти, у супротном "обећава" да ће сви након промена бити смењени и кривично одговарати за кршење Устава.

Стефановић: Претње неће проћи

Потпредседник Владе Небојша Стефановић оценио је данас да је обраћање једног од лидера СзС-а Бошка Обрадовића испред Уставног суда скандалозно и да је реч о до сада незабележеним претњама судијама и притиску на судство и тужилаштво.

Обрадовић је раније данас поднео иницијативу Уставном суду за оцену уставности измена Закона о избору народних посланика и локалним изборима, након чега је новинарима испред Уставног суда прочитао 13 имена судија и казао износе њихових плата, наводећи да уколико не "смогну снагу" да се издигну изнад притисака извршне власти, након промена ће бити смењени и кривично ће одговарати за кршење Устава.

„Скандалозно обраћање једног од лидера Савез за Србију Бошка Обрадовића испред Уставног суда показује колико мало мисле о Србији, њеној добробити и стабилности и колико мало размишљају и воде рачуна о владавини права они који су окупљени око Ðиласове коалиције", казао је Стефановић у изјави која је достављена медијима.

Навео је да су се чуле претње судијама Уставног суда да ће њихова имена бити читана свакога дана, као и да ће те људе излагати мржњи и то све само зато што раде свој посао.

Стефановић је казао да су се чуле и претње судијама да морају да доносе одлуке какве се свиђају Бошку Обрадовићу, јер ће у противном бити кривично прогањани када Обрадовић једнога дана дође на власт.

"Чули смо претње да ће бити гоњени, злостављани и да ће на ко зна који начин да им се чини неко зло. То показује докле су све спремни да иду и шта су све спреми да раде само да би остварили своје политичке циљеве - повратак у фотеље и да се дочепају народне касе", рекао је Стефановић.

Оценио је да је реч о до сада незабележеним претњама судијама и да је овакав притисак на судство, на тужилаштво и притисак на све људе који мисле другачије, а раде професионално свој посао, недопустив у Србији.

Поручио је не само Бошку Обрадовићу и Савезу за Србију, већ и свим грађанима, да тако нешто у Србији неће моћи да се дешава.

„Србија ће реаговати и неће дозволити да било ко линчује судије и угрожава њихову независност. Ти људи морају радити у складу са законом по свом слободном судијском уверењу и у интересу грађана Србије, а не у интересу тајкуна Бошка Обрадовића, Драгана Ðиласа и свих осталих који чине ту коалицију", поручио је Стефановић.

Како је навео, посебно забрињава позив Обрадовића некој страној држави или групи страних држава да пошаљу некакву страну мисију која би у Србији успостављала онакву власт каква се свиђа Ðиласу, Обрадовићу и Савезу за Србију.

„То никада не може да се догоди у Србији. Овде о томе ко чини власт, како се живи и како организујемо наше друштво одлучује искључиво народ Србије. И то мора да буде политичка порука, коју сви морају да разумеју, нећемо дозволити уништавање наше земље, нећемо дозволити нестабилност и увек ћемо се борити за то да народ има право да одлучује кога жели, а не тајкуни", закључио је Стефановић.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


obradovic stefanovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.216.387 посета
Тренутно на сајту: 268 посетилац(a)