ове јесени ситуација је поприлично другачија. Због раног пролећног мраза род је мањи, али ће то надоместити цена која је од 30 до 40 одсто већа него лане. Дарко Топаловић, воћар из села Миоковци код Чачка очекује око 150 тона робе, коју ће продати на руско, али и на европском тржишту.
"Берба јабука је у пуном јеку, цена која је сада актуелна креће се око 40 динара, плус гајба, али очекујем да ће златни делишез и ајдаред достићи цену око 60 евроценти по колограму. Оно што је најважније, јесте да јабуку не продајемо сад, већ је складиштимо у хладњачу и касније остварајумо ту много већу цену од ове тренутне. Потражња је већа него прошле године, јер европске земље немају јабука, род у Пољској и Италији је доста мањи, па ће ова наша српска добро проћи. Биће сличан сценарио као са шљивама", изјавио је Дарко за РИНУ.
Дарко Топаловић, фото: РИНА
Најтраженије сорте су ајдаред, златни делишез и грени смит. До ове године за срспке воћаре сигурно уточиште било је руско тржиште, које сада постаје све диксутабилиније јер се кад су у питању јабуке све више окрећу ка Молдавији, али и сами заснивају велике плантаже.
Због нових тржишних промена, активније се сада траже нови купци, па се све више произвођача окреће ка Кини, а нису искључене ни арапске земље.
Након доношења и ступања на снагу европске регулативе којом се забрањивао увоз јабука из Србије, за наше произвођаче Европа је била забрањена зона. Међутим, српска управа за заштиту биља пружила је научне гаранције да Србија има капацитет да умањи ризик од одрђених штеточина на својој територији, па је након низа перипетија дозвољен извоз српских јабука на тржиште ЕУ.
"Европљани су се показали као мање захтевни, а добре платише. Ја своју робу продајем сваком ко хоће да плати, а не да је дајем џабе. Било је и таквих случејава, кад смо давали воће на реч, бивали преварени и од тад много више водимо рачуна. Руско тржиште је добро, али су много захтевнији од Европљана, код Руса су много строжији критеријуми, а понуђена цена није виша од оне коју нуде купци из европских земаља", каже Топаловић.
Према последњима статистичким подацима У Србији се јабука узгаја на 28.000 хектара, а годишња производња зависно од временских услова и примењених агротехничких мера, је око 500.000 тона.
ГЗС/ РИНА