Junak sa Košara nije zaboravljen: Ministar Vučević na obeležavanju godišnjice pogibije Ivana Vasojevića iz Sjenice 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Junak sa Košara nije zaboravljen: Ministar Vučević na obeležavanju godišnjice pogibije Ivana Vasojevića iz Sjenice
Trenutno na sajtu: 536       |       Podeli:
12.04.2024 | 0 коментар(а)



Sjenica - Ministar odbrane Miloš Vučević otkrio je jučr, povodom obeležavanja godišnjice pogibije borca vodnika Ivana Vasojevića, koji



je na jučerašnji dan 1999. godine dao svoj život u bici na Košarama, tablu na zgradi u Sjenici, u ulici Ivana Vasojevića Vasketa, u kojoj je živeo pali borac s Košara, zajedno sa članovima njegove porodice.

Foto: Ministarstvo odbrane

U Donjem Goračiću kod Sjenice, ministar Vučević je, u pratnji šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića i načelnika štaba Komande Kopnene vojske brigadnog generala Zorana Dragićevića, položio venac na grob vodniku Vasojeviću.

Vence su položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar turizma i omladine Husein Memić sa predstavnicima Opštine Sjenica, članovi porodice Vasojević, pripadnici Vojske Srbije i predstavnici Udruženja boraca s Košara i Paštrika.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je da ih je danas u Sjenici i na Pešteru okupio tužan povod, ali povod koji istovremeno budi i ponos što smo imali takve junake i ponos što imamo ovakve porodice kao što je porodica Vasojević.

 Foto: Ministarstvo odbrane

I ona je stradalna koliko i njihov sin. Njihov sin je doživeo fizičku smrt, a njegova porodica se borila i stradala da on ne doživi onu težu smrt, a to je smrt zaborava - da se ne zaboravi ni njegovo junačko delo i junačko delo mnogih njegovih saboraca, mnogih i znanih i neznanih koji su stradali za otadžbinu. Hvala svima koji su danas došli, pre svega njegovim saborcima, hvala porodici Vasojević na strpljenju prema državi, uz izvinjenje što su neke stvari morali da čekaju gotovo 25 godina. Hvala mojim prijateljima, ne zato što su ministri, nego zato što su ljudi, pre svega i Nikoli i Goranu, hvala Huseinu što je tu, hvala Opštini Sjenica. I vidite da smo svi zajedno, i Srbi i Bošnjaci, i pravoslavni i muslimani, na pomenu našim junacima. Jer je ovo zajednička država, svih građana, bez obzira kom narodu pripadaju i kojoj veri pripadaju – naglasio je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane

Govoreći o delu saobraćajnice koji je izgrađen od porodične kuće do večne kuće heroja sa Košara, ministar Vučević je istakao da taj put nije veliki, ali da je za njega jedan od najznačajnijih, jer je znak pažnje i odnosa prema onima koji su dali živote da bismo mi danas gradili nove puteve.

- To je najmanje što možemo da uradimo. Hvala, takođe, i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja što je pokrenulo ovu veliku inicijativu uručenja boračkih spomenica, kao vid priznanja. Neko će reći da je to puka forma, a ja ću reći da je to suština odnosa države prema onima koji su dali svoje živote za tu državu. Neka je večna slava svim junacima svih otadžbinskih ratova, da im se imena ne zaborave, da generacije uče. Neka je večna slava i zahvalnost herojima s Košara, bitke koja i danas traje – poručio je ministar Vučević.

Ministar Selaković istakao je da mu je izuzetna čast da zajedno sa ministrima poseti porodicu Vasojević, oca Gruja i majku Anđeliju i da uruči Boračku spomenicu tim divnim ljudima, koji su svog jedinog sina Ivana dali otadžbini. To je, kako je rekao, čovek koji je na današnji dan, pre 25 godina, stradao trećeg dana bitke na Košarama izvlačeći ranjenog vojnika.

- Time je dao jedan primer junaštva i čovekoljublja kakav moderne generacije danas retko sreću. Zbog toga smo dužni, kao država, društvo i pokolenje, da tu njegovu žrtvu i taj junački primer sačuvamo od zaborava. Jedan od načina je i uručivanje Boračke spomenice, jer se tom prilikom setimo porodice stradalog borca i na takav način, ali i izgradnjom puteva, davanjem pomoći koju pružamo članovima porodice, pokazujemo da njihove žrtve nismo zaboravili, da junake pamtimo i da ćemo ih pominjati u godinama, decenijama i vekovima pred nama. Jer samo vrede imena onih koji se pominju, a naš narod ove druge zove nepomenicima – naglasio je ministar Selaković.

Govoreći o značaju brige za naše građane, ministar Vesić rekao je da je na predlog ministra Vučevića urađen kilometar i po puta za Donje Goračiće i dodao da nije reč o velikom novcu za državu, već o onome što je važno za ljude.

- Ovo je pokazatelj da se naša zemlja razvija i da možemo da rešavamo i ovakve probleme koji su ljudima bili životni, a takvih ima još mnogo na teritoriji čitave zemlje – poručio je ministar Vesić.

Ministar Memić zahvalio je ministrima Vučeviću, Vesiću i Selakoviću što su danas u Sjenici i što su posetili porodicu Vasojević. On je izrazio zahvalnost što je i on, takođe, imao priliku da poseti porodicu palog borca s Košara.

- Njihov sin je branio otadžbinu. Među braniocima su bili i pripadnici bošnjačkog naroda, a kao pripadniku bošnjačkog naroda drago mi je što sam danas ovde. Najmanje što možemo da učinimo je da jednom godišnje dođemo da odamo počast poginulima i posetimo njihove porodice – rekao je ministar Memić.

Ministar Vučević je, zajedno sa ostalim ministrima, u Donjem Goračiću posetio i kuću i razgovarao sa porodicom heroja s Košara vodnika Vasojevića i obišao novoizgrađeni deo saobraćajnice koji vodi od grobnog mesta do kuće Vasojevića. Ministar Selaković, tom prilikom, uručio je porodici vodnika Vasojevića Boračku spomenicu – posebno nacionalno priznanje, koje se dodeljuje licima koja su stekla status borca po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Vodnik Ivan Vasojević imao je 24 godine kada je poginuo u borbi protiv albanskih terorista 11. aprila 1999, braneći državnu granicu. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCEVIC KOSARE SJENICA IVAN VASOJEVIC JUNAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.638.157 посета
Тренутно на сајту: 537 посетилац(a)