Од априла креће национални скрининг на СМА у Србији 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Од априла креће национални скрининг на СМА у Србији
Trenutno na sajtu: 490       |       Podeli:
21.03.2023 | 1 коментар(а)



Од априла месеца ове године у Србији почеће да се спроводи национални скрининг на рано откривање спиналне мишићне атрофије (СМА),



док се тренутно скрининг на ову болест ради као пилот пројекат у ГАК- у Народном фронту у Београду и кроз тај пројект урађене су анализе код 6.500 новорођенчади, где је код двоје дијагностикована СМА, као и код старијег брата од једног новорођенчета. Од прошле године РФЗО је одобрио терапију за више од 70 пацијената, речено је на трећој интернационалној конференцији о СМА у Београду.

СМА је ретка, озбиљна, прогресивна болест, чији симптоми могу да се развију већ у првим месецима живота, а свака 35 до 37 особа у општој популацији је носилац рецесивног гена за СМА, речено је на конференцији „Медицинско-социјални приступ лечења спиналне мишићне атрофије од 2016. до данас - стварамо промене".

На конференцији је говорила супруга председника Републике Србије и покровитељ ЕУРОРДИС-ове „Black Pearl” награде Тамара Вучић.
„Већ трећу годину за редом се окупљамо овде како бисмо помогли и подигли свест о СМА и заиста ми је велико задовљство што сам ту од почетка и још тада сам рекла да ми је жеља да те конференције постану редовне и то се десило. Јер, двапут може да буде намера, али трећи пут је већ пут добре навике и промене. А промена јесте звезда водиља и слоган овогодишње Конференције. Промена је именица којом можемо описати и деценију за нама, само у домену ретких болести заједно смо постигли много", рекла је прва дама Србије.

Вучић је рекла да је важно да се поготово у самом старту уведе обавезан неонатални скрининг на СМА јер откривање болести елиминише дијагностичко кашњење у лечењу.
Председница Удружења СМА, Оливера Јововић, каже да је ова болест пре пар година представљала непознаницу, која је одузимала животе, без могућности лечења, а данас је ситуација много другачија, јер се више пажње поклања овој групи пацијената, како у домену дијагностике, тако и комплетној здравственој заштити.
„Данас је СМА Србија симбол наде, не само за оболеле, већ за читаво наше друштво показали смо да можемо да мењамо ствари и своје деловање смо проширили у свим областима", рекла је Јововић.
Она истиче да су у Србији доступне две од три могуће терапије, да су направљени мултидисциплинарни тимови за лечење оболелих и да је у току је пилот пројекат наталног скрининга, као и да смо на прагу спровођења националног скрининга новорођенчади.


ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Србин

    Благовремени преглед а не скрининг,мука ми је од тих туђица у језику Сербскоме.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.774.315 посета
    Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)