Rezultati završnog ispita slabiji od prošlogodišnjih, najlošiji iz srpskog jezika 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Rezultati završnog ispita slabiji od prošlogodišnjih, najlošiji iz srpskog jezika
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
28.06.2023 | 0 коментар(а)



Rezultati ovogodišnjeg završnog ispita su nešto slabiji od prošlogodišnjih. Najlošije je urađen test iz srpskog jezika, saopšteno je na Konferenciji za novinare u Vladi Srbije.



Na završni ispit izašlo je 64.100 đaka, dok su u školama 75.853 slobodna mesta. Najviše u gimnazijama – 24 odsto, dok su za dualno obrazovanje na raspolaganju 3.782 mesta.
nferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Testovi na završnom ispitu sadržali su zadatke kojima su provera, ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri postignuća - osnovnom srednjem i naprednom nivou. Prosečan broj bodova od ukupno 20 na testu je sledeći - srpski jezik 10,73, matematika 11,89. Na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koje su učenici najmanje birali - hemija 16,06 i fizika 15,57 odsto", saopštio je v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

Iznenađuju loši rezultati iz srpskog jezika.

„Rezultati su za nijansu niži nego prethodne godine. To će biti predmet analize, da se vidi šta je stvarni razlog jer su zadaci rađeni kao i svake godine prema standardima i standardne težine. Da li je u pitanju ova generacija, da li je u pitanju to što smo u testu iz maternjeg jezika imali mešanje ponuđenih rezultata, tačnije nisu sva deca na svakom testu imala isti redosled zadataka, to će biti predmet analize", istakao je direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Ostaje da se popune liste želja. Savet je da se popuni cela lista. Sa poenima sa takmičenja upisuje se 400 učenika. Upis je u ponedeljak.

GZS/RTS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest cacak srbija polaganje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.497.660 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)