Вредне руке чувају златовез 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вредне руке чувају златовез
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
30.06.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – У организацији НАЛЕД-а и Етно мреже у просторијама Регионалног центра у Чачку,

организован је тронедељни курс златовеза, који је подржао и град Чачак.

Председница удружења жена ,,Златне руке” из Сомбора Катарина Дмитрув каже да је ово јединствена прилика за чачанке да се обуче златовезом, јер у данашње време то је реткост.


Председница удружења ,,Златне руке" Катарина Дмитрув, фото: ГЗС

,,Техника златовеза је специфична техника веза која се ради на свили или плишу и битно је да се ради преко картона, тада добија тај рељефни облик и ради се искључиво златним или сребреним концем”, казала је Дмитрув и додала да је златовез био већ у давна времена изузетно коришћен  у нашој традиционалној народној ношњи.

Према речима етнолога Снежане Ашанин, златовез се у Србији користио у свим областима, тиме је била украшена и најсвечанија девојачка и момачка одора.


Етнолог Снежана Ашанин, фото: ГЗС

,,Свака девојка је морала да зна ручни рад, а пре свега да везе, не само да га донесе као део девојачке спреме, него једноставно да буде обучена да би могла да се бави са тим и касније у животу. То је и ствар престижа, доказивања и нешто што се једноставно подразумевало”, навела је Ашанин.

Иначе, Етно мрежа је организација која заједно са НАЛЕД-ом се залаже за оживљавање и неговање те традиције, а поготово да помогне данашњој жени која је маргинализована, да нађе неки додатни посао, који би могао да јој помогне у данашњим условима.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.362.270 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)